• Apríl - mesiac lesov

          • Neoddeliteľnou súčasťou našej krajiny je les, najdokonalejšie spoločenstvo, ktorého význam a dôležitosť si pripomíname v mesiaci apríl. Pri tejto príležitosti sa žiaci 5.B triedy zúčastnili besedy s naším bývalým zamestnancom, učiteľom, zanieteným poľovníkom PaedDr. Oliverom Suchým. Žiakom porozprával mnoho zaujímavostí o lese, prečo je potrebné sa o lesy starať, ako lesníci sadia stromčeky i ako predchádzať znečisteniu. Priniesol aj rôzne vzorky ihličnatých stromov a na ukážku parožie, ktoré sa žiakom páčilo asi najviac.

            Z besedy si piataci odniesli veľa zaujímavých a poučných informácií.

            Ďakujeme.

            Autor: Mgr. Mária Grešová

        • Liga proti rakovine - Deň narcisov
          • Liga proti rakovine - Deň narcisov

          • Dňa 20. 04. 2023 sa v našej škole uskutočnila zbierka pri príležitosti Dňa narcisov, ktorý už 27. krát vyhlásila Liga proti rakovine.

            Zapojili sa do nej  nielen učitelia, ale aj nepedagogickí zamestnanci a žiaci. Veľa školákov si prinieslo peniažky zo svojej pokladničky, aby nimi pomohli svojim rovesníkom, ktorí bojujú s touto zákernou chorobou. Od našich deviatačiek dostali narcis, ktorý si mohli pripnúť na svoje oblečenie, a tak sa celá naša škola v tento deň zahalila do žltej farby. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do tejto akcie zapojili a pomohli nám vyzbierať 286, 97 eur.

            Autor: Mgr. Barbora Štupáková

          • Zápis do 1. ročníka

          • V dňoch 12. až 14. apríla sa uskutočnil zápis žiakov do prvého ročníka. Pre štúdium u nás sa rozhodlo celkom 40 detí. Tešíme sa, že v septembri prejdú prvýkrát práve našimi školskými bránami.

            Fotogaléria: Zápis do 1. ročníka

        • Matematická olympiáda
          • Matematická olympiáda

          • V dňoch 21.01.2023 a 12.04.2023 sa stretli nadšenci matematiky z celého nášho okresu, aby si zmerali svoje vedomosti v okresnom kole matematickej olympiády. V prvý školský deň po Veľkej noci sa naši žiaci stretli so svojimi rovesníkmi z iných škôl v kategóriách Z7 a Z8. V kategórii Z8 nás veľmi potešilo umiestnenie Victora Huanga (VIII. A) na skvelom 2. mieste. V kategórii Z7 sa nestratil ani Roman Plučinský (VII. A), ktorý bol úspešným riešiteľom. Piatackú kategóriu, ktorej okresné kolo prebehlo v januári, prezentovali žiačky Alexandra Virostková (V. A) a Terézia Ondrejičková (V. B).

            Všetkým súťažiacim blahoželáme a prajeme veľa podobných úspechov v ďalších súťažiach.

            Autor: PaedDr. Jana Laskovská

          • Stolnotenisový turnaj

          • Začiatok apríla patril v našej škole stolnému tenisu. Žiaci 5. až 9. ročníka medzi sebou bojovali o titul MAJSTRA ŠKOLY. V popoludňajších hodinách sa v malej telocvični postupne stretli najprv dievčatá a o niekoľko dní chlapci, aby si zmerali sily v tomto peknom športe. Tri príjemné popoludnia boli plné športového zápalu, napínavých zápasov, povzbudzovania a radosti z pohybu.

            Poradie na stupni víťazov bolo nasledovné:

            mladšie žiačky:

            1. miesto - Lívia Dunková (5.B)

            2. miesto - Timea Valčáková (5.B)

            3. miesto - Lilly Ester Potočková (5.B)

            staršie žiačky:

            1. miesto - Ema Hudáková (9.B)

            2. miesto - Dorota Landorová (9.B)

            mladší žiaci:  

            1. miesto - Maxim Jozef Pisarčík (6.B)

            2. miesto - Samuel Valigurský (6.B)

            3. miesto - Marko Karniš (6.B)

            starší žiaci:    

            1. miesto - Dávid Tomko (9.A)

            2. miesto - Victor Huang (8.A)

            3. miesto - Roman Plučinský (7.A)

            Všetkým prítomným nadšencom stolného tenisu ďakujeme za účasť a víťazom srdečne blahoželáme.

            Autor: Mgr. Juliana Dlugošová

            Fotoalbum: Stolnotenisový turnaj

          • Čitateľský oriešok

          • Žiaci 2. až 4. ročníka sa zapojili do celoslovenskej súťaže s názvom Čitateľský oriešok, ktorú vyhlasuje a organizuje nakladateľstvo RAABE. Cieľom je rozvíjať u žiakov čítanie s porozumením, vnímanie medzipredmetových vzťahov, logické myslenie a výtvarnú kreativitu. Úlohou detí bolo v rámci každého ročníka prečítať dva krátke texty, po ich prečítaní odpovedať na kontrolné otázky, ktoré preverili, či deti prečítanému textu aj porozumeli a následne prečítané príbehy preniesť do jednej kresby.

            Do finálového kola postúpili aj práce našich žiakov.

            2.B

            Katarína Rovňáková - fotografia č. 129

            Oliver Pajunk - fotografia č. 130

            3.A

            Timea Vojteková - fotografia č. 191

            Olívia Žilová - fotografia č. 192

            Terézia Šebová - fotografia č. 214

            Barbora Mišenková - fotografia č. 215

            4.A

            Katarína Rybovičová - fotografia č. 173

            Apríl a máj sa nesú v znamení hlasovania na Facebooku RAABE, kde žiaci, učitelia, rodičia aj iná široká verejnosť svojimi hlasmi rozhodnú o tých najoriginálnejších kresbách. Hlasovanie verejnosti bude prebiehať do 15. mája 2023 do 12.00 hod.

            Podporme aj my „našich úspešných“ a zahlasujme!

            Práce, ktoré získajú najviac lajkov, budú odmenené.

            Autor: PaedDr. Mária Tirpáková

            Fotogaléria: Čitateľský oriešok

          • Spelling Bee

          • Aj tento rok si žiaci 5. a 6. ročníka zmerali sily v hláskovaní anglických slov. Táto súťaž je u žiakov veľmi obľúbená, avšak do školského kola mohli postúpiť len tí najlepší. Súťaženie bolo plné napätia, zábavy, povzbudzovania, ale hlavne dobrých výkonov. Na prvých troch miestach sa umiestnili:

            1. miesto: Tibor Štefánik (6.A)
            2. miesto: Branislav Strišovský (6.B)
            3. miesto: Matias Kolačkovský (6.B)

            Všetci súťažiaci si zaslúžia pochvalu a víťazom srdečne gratulujeme.

            Autor: Mgr. Mária Budzáková

            Fotoalbum: Spelling Bee

          • Chemická olympiáda - okresné kolo

          • Vo štvrtok 30. marca 2023 sa na našej škole konalo okresné kolo chemickej olympiády kategórie D, do ktorej patria žiaci 8. - 9. ročníka základných škôl. Súťažiaci sa najprv museli popasovať s teoretickými úlohami a následne ich čakala praktická časť, ktorá preverila ich zručnosti v laboratóriu. Našu ZŠ reprezentovali dve žiačky 9. ročníka - Dorota Landorová (9.B) a Sandra Plavnická (9.A). Dorota sa umiestnila na výbornom 3. mieste a obe žiačky sú úspešnými riešiteľmi.

            Dievčatám srdečne blahoželáme a želáme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

            Autor: Mgr. Juliana Dlugošová

            Fotoalbum: Chemická olympiáda - okresné kolo

          • Medzníky 2. svetovej vojny

          • Aj tento rok sa trojčlenné družstvo deviatakov našej školy v zložení Sofia Smoleňová (9.B), Ema Matfiaková (9.A) a Dávid Lang (9.B) zúčastnilo súťaže Medzníky 2. svetovej vojny organizovanej pod záštitou oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. V okresnej konkurencii vďaka svojim vedomostiam o tejto historickej udalosti obsadili vynikajúce 2. miesto. V súťaži jednotlivcov si Dávid Lang navyše odniesol aj bronzovú medailu.

            Našim zanietencom histórie srdečne gratulujeme.

            Autor: Mgr. Mária Budzáková

        • OZOBOTY v školskom klube detí
          • OZOBOTY v školskom klube detí

          • Všetky oddelenia ŠKD si zatraktívnili popoludnie v Ľubovnianskej knižnici programovaním robotovOzobotov a Micro:bitov. Deti sa dozvedeli, ako roboty fungujú, programujú sa a využívajú v dnešnej modernej dobe. Svoje schopnosti a zručnosti si vyskúšali v skupinových prácach. Takéto stretnutia v oblasti digitálnych technológií a programovania sú prínosom pre deti do budúcna.

          • Osmijankova literárna záhrada

          • V mesiaci marec sa viac ako inokedy venujeme knihám. So žiakmi sa rozprávame, ako ich oslovili prečítané knihy, čím ich zaujali hlavné postavy a ktorých spisovateľov poznajú.

            Ľubovnianska knižnica pripravila pre školy zaujímavý projekt Osmijankova literárna záhrada, na ktorom sa zúčastnili aj naši druháci. Dozvedeli sa, ako prišiel Osmijanko na svet, zoznámili sa s jeho mamou, spisovateľkou Kristou Bendovou a verným kamarátom Osmidunčom. Žiaci prechádzali literárnou záhradou plnou rôznych aktivít. Spoznávali rozprávky v zázračnom dome, skladali polámaný plôtik z rýmov básne Tomáša Janovica, do knihokvetov písali svoje túžby a želania. Tak sa premenili na detektívov, ktorí mali vylúštiť na strome zašifrovaný odkaz. Svojimi vyznaniami „Prečo mi je s knihou dobre“ pomohli rozkvitnúť kvetu Osmimetrovnici kráľovskej. Nakoniec poskladali cestičku v močiari porekadlovník.

            Deti dostali od uja knihovníka veľkú pochvalu za šikovnosť, vymenili si ešte knihy a natešené sa vrátili do školy.

            Autor: Mgr. Veronika Boďová

            Fotoalbum: Osmijankova literárna záhrada

          • Kvantarium

          • Vo štvrtok 23. marca sa žiaci ôsmeho ročníka vybrali na Hrebienok do interaktívnej galérie pod tajuplným názvom Kvantarium. Na začiatku kráčali plní síl hore ľahkým terénom a kto mal trochu viac energie, do cieľa vybehol. Tam sa všetci vydýchali cez kratšiu prestávku, počas ktorej sa najedli a rozdelili do troch skupín. Kým prvé dve skupiny obdivovali krásu aj chlad Ľadového dómu, pred ďalšou skupinkou sa už otvorili dvere do Kvantaria.

            Vstúpte doň spolu s nami:

            1. miestnosť - rozprávkový domček
            V tmavej miestnosti nás privítala otvárajúca sa kniha rozprávok a krátke príbehy, ktoré  so sebou priniesli veľa svetla aj vtipné tancujúce postavičky.

            2. miestnosť - laserová show
            Pre mnohých z nás bola táto show miestom, kde sme si vypočuli operu zo starších čias a zároveň sledovali tancujúce lasery zo súčasnej doby. Nebol to žiaden rock and roll, ale od hry svetla a laserov sme nevedeli odtrhnúť oči.

            3. miestnosť - misa s ovocím
            Čakala na nás misa s občerstvením. Krásne sladké ovocie a keď už sa za ním naťahujeme... Kuk! Objaví sa v strede misky ľudská hlava a škerí na nás. Bŕŕ!

            4. miestnosť - čarovný les
            Tu sme sa dozvedeli o jednom z mnohých tajomstiev lesa - o svietiacich hubách. Vyzerali veľmi pekne aj vtipne. No povedzte, nebola by hríbová polievka hneď obľúbenejšia, keby ste v nej namiesto obyčajnej hnedej alebo oranžovej našli nejakú krikľavú zelenú, žltú aj ružovú?

            5. miestnosť - kreslenie svetlom
            V tejto miestnosti sa do kreslenia na tabuľu zapojili všetci, čo vedeli aj nevedeli kresliť. Čarovalo sa totiž so svetlom z bateriek telefónov. Vyzeralo to úžasne, aj keď sme nevedeli, čo sme vlastne vytvorili. (Picasso, tras sa, rastie ti konkurencia!)

            6. miestnosť - vedecká miestnosť
            Miestnosť na prvý pohľad plná mágie, aj keď sú to všetko vedou vysvetlené javy. Videli sme mnohé hologramy, pôsobenie šošoviek na krátko či ďalekozraké oko a nesmieme zabudnúť na levitujucu žiarovku. Vyzerala úplne ako tá, čo sa žiakom rozsvecuje nad hlavami pri ústnych odpovediach, teda... aspoň niektorým.

            7. miestnosť - interaktívne pieskovisko
            Každá skupinka sa v nej „hrala na svojom piesočku“ a vďaka interaktívnemu piesku vytvárala nové ostrovy obmývané oceánom. V miestnosti boli aj očné klamy, vďaka ktorým sme prišli na to, aký je to pocit, keď sa s nami hrá náš vlastný mozog.

            8. miestnosť - laserová harfa
            V poslednej miestnosti sme si zahrali na strunovom nástroji bez strún. Ako to bolo možné? Nuž v Kvantariu nebolo nič nemožné a aj keď sme sa prstami dotýkali iba laserov, harfa vydávala krásne tóny.

            Potom nás čakala cesta späť dolu a krátka návšteva Forumu. Všetci sme si exkurziu užili a ďakujeme svojim učiteľkám za zaujímavú návštevu Tatier.

            Autor: Miriama Pčolková, 8.B

            Fotoalbum: Kvantarium

          • Anglické raňajky

          • Ako každý školský rok, aj teraz boli anglické raňajky jednou z preberaných tém na hodinách anglického jazyka v 6. ročníku. Za pomoci svojich vyučujúcich si šiestaci pripravili chutné toasty s džemom či arašídovým maslom, vyskúšali tradičný čierny čaj ochutený mliekom a spríjemnili si tak svoje dopoludňajšie vyučovanie.

            Autor: Mgr. Róbert Boško

            Fotoalbum: Anglické raňajky

          • Anglická olympiáda - krajské kolo

          • Sofia Malastová (7.B) a Dorota Landorová (9.B), víťazky okresného kola olympiády z anglického jazyka, nás úspešne reprezentovali aj v krajskom kole v Prešove. V konkurencii najlepších angličtinárov kraja obsadila Sofia krásne 4. miesto a od "stupňa víťazov" ju delili necelé dva body. Dorota sa v kategórii starších žiačok umiestnila na veľmi peknom 10. mieste. Obe žiačky sa zároveň stali úspešnými riešiteľkami.

            Dievčatám srdečne blahoželáme a prajeme im veľa úspechov v ďalších vedomostných súťažiach. 

            Autor: Mgr. Róbert Boško