• Tvorivo na hodinách pracovného vyučovania

          • Na hodinách pracovného vyučovania zaujala žiakov 4. ročníka téma Moja domácnosť. Ich úlohou bolo vytvoriť z použitého materiálu 3D návrh izby. V triede vládla tvorivá pracovná atmosféra. Papierové škatuľky, vrchnáčiky z PET fliaš a plastové viečka sa pod ich šikovnými rukami zmenili na skrine, komody, postele, lampy a iný nábytok, ktorý potom vkusne nainštalovali do krabíc od topánok. Práce sa im krásne vydarili, veď posúďte sami!

            Autor: Mgr. Anna Rabíková

            Fotoalbum: Pracovné vyučovanie

        • Šaliansky Maťko
          • Šaliansky Maťko

          • 21. februára 2024 sa v Centre voľného času v Starej Ľubovni konalo okresné kolo recitačnej súťaže slovenských povestí - Šaliansky Maťko. Našu školu reprezentovali traja šikovní a nádejní mladí recitátori. Pred porotou odznelo veľa krásnych slovenských povestí, v ktorých nechýbalo napätie, posolstvo, emócia ani umelecký zážitok. Barbora Šomská z 5.B, ktorá nás reprezentovala v II. kategórii, získala čestné uznanie. V III. kategórii sa našim žiakom prednes vydaril a domov si odniesli hneď dve ceny. Na 2. mieste sa umiestnil žiak 7.B Maxim Jozef Pisarčík a na 3. mieste skončila šiestačka Evička Čandíková.

            Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme veľa recitačných úspechov!

            Autorky: Bc. Martina Jeleňová, Mgr. Daniela Kleinová

            Fotogaléria: Šaliansky Maťko

          • Návšteva Ľubovnianskeho hradu

          • V utorok 13. februára sa žiaci 7. ročníka vybrali na návštevu Ľubovnianskeho hradu. Hrad v Starej Ľubovni patrí k dominantám mesta, ktoré samo o sebe dýcha históriou a skvelým spôsobom reflektuje život od stredoveku až po súčasnosť. Dievčatá a chlapci počas celého dopoludnia prechádzali v sprievode pracovníkov múzea historické priestory a expozície venované jednotlivým obdobiam, kedy hrad vlastnili významné šľachtické rody LubomirskýchZamoyských.

            Nakoľko siedmakov je vyšší počet, rozdelení boli do dvoch skupín. Prvá navštívila najprv skanzen (múzeum ľudovej architektúry), kde si okrem obhliadky tradičných drevených domov mohli všetci vlastnoručne vyskúšať aj drotárske techniky. Druhá začala svoju cestu preskúmavaním hradu a návštevou dostupných expozícií. Boli to napríklad korunovačné klenoty, expozícia venovaná kráľovskej svadbe a mnoho ďalších. Po absolvovaní jednotlivých stanovíšť sa skupiny vymenili.

            Žiakom sa návšteva hradu páčila, odniesli si z nej veľa nových poznatkov a upevnili to, čo sa dozvedeli už skôr na hodinách dejepisu.

            autor: Mgr. Ján Kavuľa

            Fotogaléria: Návšteva Ľubovnianskeho hradu

          • Valentínska pošta

          • Keby žil Andrej Sládkovič, možno by niekomu pomohol so skladaním zaľúbených veršov alebo by pridal ďalšie verše k už aj tak najdlhšej básni o láske na svete, ktorú napísal v roku 1844. Keďže nič z toho sa nepremenilo na skutočnosť, rozhodil sme sa vytvoriť vyznania lásky  sami.

            Deň sv. Valentína bol v našej škole obohatený o poštu pre zaľúbených. Žiaci prišli ráno vyobliekaní podľa toho, akú farbu si ich trieda vytočila na elektronickom kolese šťastia. Koordinátorka ŽŠR spolu s jej predsedníčkou Miriam Pčolkovou počas vyučovania roztriedili to, čo sa skrývalo v krabici s lístočkami, pohľadnicami a kresbami. Kým ôsmaci a deviataci roznášali valentínsku poštu a mladším žiakom aj niečo sladké, ostatní si čas prestávok krátili fotením triednych kolektívov. 

            Autor: Mgr. Nadežda Drobňáková, koordinátorka ŽŠR 

            Fotoalbum: Valentínska pošta

          • Deň bezpečného internetu

          • V digitálnom svete, kde sa každodenné aktivity čoraz viac presúvajú do online sveta, je nevyhnutné sústavne zdôrazňovať význam internetovej bezpečnosti, aby sme sa nestali obeťami podvodov, scamov a hoaxov.

            Aj v našej škole sme si pripomenuli Deň pre bezpečnejší internet prípravou aktivít, ktoré hravou formou vedu  deti k zodpovednému a bezpečnému správaniu sa na internete.

            Mladší žiaci sa popasovali so vzdelávacími aktivitami projektu Ovce.sk, žiaci 2. stupňa  zažili dobrodružstvo v Interlande. Je to unikátna online hra, pri ktorej si osvojili zručnosti dôležité pre bezpečnosť na internete a digitálne občianstvo. Postupne prekonávali prekážky, aké im kládla Hora ostražitosti, Rieka reality, Veža pokladov a Kráľovstvo láskavosti.

            Autor: Ing. Helena Dufalová

            Fotoalbum: Deň bezpečného internetu

          • Všetkovedko

          • Dňa 28. novembra 2023 sa s úlohami z matematiky, slovenčiny, prvouky, prírodovedy a vlastivedy popasovali deti v celoslovenskej súťaži Všetkovedko. Je to kamarát všetkých zvedavých detí, ktorých je v našej škole každoročne niekoľko. Usilovne riešia úlohy a snažia sa získať titul najmúdrejšieho medzi najbystrejšími. V tomto školskom roku prvýkrát o titul Všetkovedko zabojovali aj naši najmladší - prváci. Začiatkom februára sa konečne dočkali vyhodnotenia a ich úsilie bolo odmenené.

             

            Medzi 30% najmúdrejších žiakov sa zaradili a titul Všetkovedko získali:

            1.A - Veronika Pribišová, Patrik Valigurský

            1.B - Matúš Simon, Šarlota Dlugošová, Miroslav Choma

            3.B - Michal Sklenár

            4.A - Olívia Žilová

             

            Titul Všetkovedkov učeň si vybojovali:

            1.A - Tatiana Blažovská

            1.B - Teo Damián Maslík, Ema Lukačovská

            3.A - Anna Chomová, Mateo Oravec

            3.B - Peter Ščerbák, Filip Barnovský, Michal Tirpák, Rudolf Smrek, Ema Šlampiaková

            4.A - Tímea Vojteková, Viktória Alena Korubová, Tereza Šebová

            4.B - Damiana Fiľaková

             

            Všetkým srdečne blahoželáme!

            Autor : Mgr. Miriam Hnatkovičová

          • Valentínska ľadová show

          • V stredu 14. februára 2024 sa v PEM aréne konala pre žiakov základných škôl zo Starej Ľubovne Valentínska show na ľade. Jej organizátorom bolo naše mesto v spolupráci s centrom voľného času. Súťažiaci si zmerali sily v ôsmich disciplínach. Zažili veľa zábavy, smiechu a prezentovali sa výbornou spoluprácou. Po bojovných športových výkonoch obsadili pekné 3. miesto.

            Školu reprezentovali: Soňa Čandíková, Timea Polanská, Katarína Vorobeľová, Martin Tkáčik, Leo Vasilik a Daniel Vorobeľ.

            Autor článku: Mgr. Adam Vorobeľ

            Fotoalbum: Valentínska ľadová show

          • Z denníka kráľovnej Valentínskeho plesu

          • 15:00

            Posledné skúšanie programu pred premiérou, dolaďovanie detailov a..... pánečku, veď sa to blíži!

            16:00

            Poúčanie chalanov o etikete obliekania: „Kravatu si uviaž poriadne! Žiadna vesta = žiadna kravata! Horný gombík rozopnúť! (No nič, aspoňže dievčatá sú dokonalé 😊)

            17:00

            Na „vyobliekané“ lavičky v telocvični si začali sadať prví hostia. To bolo znamenie, aby sme striasli zo seba zvyšky nervozity, nasadili si hollywoodske úsmevy a pustili sa do tanca. Na svoje si prišiel každý - milovníci tanečného umenia, folklóru, spevu, ba aj úsmevnej Popolušky.

            18:00

            Týždne skúšania, nacvičovania a je to za nami. Každý odchádzal z telocvične  s dobrou náladou, nevynímajúc deviatakov, ktorí sa už nemuseli utekať prezliekať, hľadať mikrofóny a tŕpnuť pred publikom.

            21:30

            Po nekonečnom zvŕtaní sa na „tanečnom parkete,“ rozdaní bohatej tomboly, vyhlásení kráľovnej Miriam a kráľa Davida sa nekompromisne rozsvietili svetlá. Rýchlosťou blesku sme urobili poriadok a plní neopísateľných zážitkov sme sa pobrali domov.

            Autor textu: Miriama Pčolková, 9.B

            Fotoalbum z Valentínskeho plesu 2024Valentínsky ples 2024

            Odkazy na videá:

            Slávnostné otvorenie

            Spoločenské tance

            Moderný tanec

            Ľudové piesne a tance

            Tanečná scénka

            Gitarové vystúpenie

            Popoluška

            Celý hlavný program v jednom videu

            Zábava

          • Olympiáda finančnej gramotnosti

          • Dňa 07.02.2024 sa na Obchodnej akadémii v Starej Ľubovni konal 3. ročník regionálnej Olympiády finančnej gramotnosti. Za našu školu súťažilo 4-členné družstvo. Tvorili ho žiaci ôsmeho a deviateho ročníka - Sofia Malastová, Jakub Kober, Miriama Pčolková a Timotej Sýkora. Ukázali, že ani v anglickom jazyku im otázky financií nie sú cudzie. Obsadili krásne 2. miesto, ku ktorému im srdečne blahoželáme.

            Autor: PaedDr. Jana Laskovská

          • Lienky z ŠKD na farme

          • 7. februára navštívili žiaci z ŠKD zvieraciu farmu v Starej Ľubovni. Pán Olšavský ich oboznámil s prácou na nej, so životom a starostlivosťou o kravičky, sliepky, ovce, husi, kačky a prasiatka. Veľkým zážitkom pre deti bola jazda na koni a kŕmenie zvierat. Náročnou cestou na farmu a späť ich sprevádzala mestská polícia. Do ŠKD sa vrátili deti síce unavené, ale obohatené o množstvo zážitkov.

            Autor: vychovávateľky ŠKD

            Fotoalbum: Lienky z ŠKD na farme

          • Módny týždeň

          • Aktivitu navrhli žiaci 9.A triedy. Zapojili sa všetky triedy od prvého až po deviaty ročník. Každý deň v týždni od 29. januára do 2. februára sa triedne kolektívy obliekali podľa  plánu, ktorý zostavili členovia Žiackej školskej rady:

            Pondelok - Pyžamá; Utorok - Mafiáni, agenti; Streda - Retro; Štvrtok - Rozprávkové postavy; Piatok - Dovolenka

            Módny týždeň" sa stretol s úspechom, obliekali sa nielen žiaci, ale aj vyučujúci a bol príjemným spestrením všedného školského týždňa.

            Autor: Mgr. Drobňáková Nadežda, koordinátorka ŽŠR

            Fotoalbum: Módny týždeň

          • Lienky Anulienky z ŠKD na snehu

          • Radosť zo snehu a pohybu prežívali lienky Anulienky z ŠKD počas sánkovačky na zasneženom kopci. Na svahu sa to hmýrilo deťmi, ktoré si užívali kĺzanie, šmýkanie, gúľanie, váľanie a skákanie. Mráz im síce vyštípal líčka, ale chôdza hore kopcom s výhľadom na mesto Stará Ľubovňa ich zahriala. Do ŠKD sa deti vrátili unavené, ale šťastné z vydareného dňa. Už teraz sa s pani vychovávateľkami tešia na ďalšiu super sánkovačku.

            Autor: vychovávateľky ŠKD

            Fotoalbum: Sánkovačka

          • Kúzelný karneval

          • Karneval nechýbal ani na našej základnej škole! Telocvičňu nám zaplnili víly, klauni, princezné, superhrdinovia, bosorky a množstvo ďalších kreatívnych masiek. Prežili spolu veľa zábavy, tanca a smiechu.

            O program sa postaral kúzelník zo Srandy Bandy.

            Autor: Mgr. Juliana Dlugošová

            Fotogaléria: Karneval

          • Korčuľovanie v PEM aréne

          • Hurá, ideme sa korčuľovať!“ ozývalo sa chodbami školy. Žiaci 2., 3. a 4. ročníka majú možnosť raz do mesiaca vymeniť školské prezuvky za nabrúsené korčule. Skúsenejší si rozvíjajú už osvojené zručnosti, ostatní sa zoznamujú s prvými pohybmi na ľade a v celej PEM aréne znie detský smiech. Ktovie, či raz z našich dievčat a chlapcov nevyrastú majstri v korčuľovaní.

            Autor: Mgr. Barbora Štupáková

            Fotoalbum: Korčuľovanie v PEM aréne