• Triedne aktívy ZRPŠ
          • Triedne aktívy ZRPŠ

          • Vážení rodičia,

            srdečne Vás pozývame na triedne aktívy ZRPŠ, ktoré sa uskutočnia

            14. mája 2024 (utorok) v čase od 15:30 hod. do 17:00 hod.

            v jednotlivých triedach.

          • Dúha

          • V piatok 3. mája 2024 sa uskutočnilo v ľubovnianskom Dome kultúry slávnostné vyhodnotenie a udeľovanie cien v celoslovenskej súťaži výtvarnej a literárnej tvorby Dúha 2023/2024. Do 28. ročníka prišlo 2022 prác zo 439 škôl. Podľa poroty boli témy Zajtra otvoríme ďalšie dvere... a Svet za zrkadlom inšpirujúce najmä pre tvorbu prozaických diel.

            V Dome kultúry sa zišlo veľa detí so svojimi učiteľmi aj rodičmi, ktorí pricestovali z celého Slovenska, aby si osobne prevzali ocenenia. Naša škola mala v súťaži tiež svojich zástupcov. V 2. kategórii za báseň Z rozprávky do rozprávky porota udelila 1. miesto Anne Chomovej z 3.A triedy.

             

            Z ROZPRÁVKY DO ROZPRÁVKY

             

            Našla som kľúč

            od zrkadlovej brány,

            starý a hrdzavý.

            Princezné a princovia

            za nimi sú schovaní.

             

            Na hrade - na bále

            Popoluška tančí,

            hádanky princovi dáva

            a v behu črievičku stratí.

             

            Kamennou dolinou

            chodí si Láskykvet,

            veď krásne kamene očaria jej.

            No jej duše prečistej zmocní sa Zemetras.

            Ach, ktože jej pomôže?

            Len Popolvár - znova, zas a zas.

             

            Tu v jednom kaštieli,

            zrkadlo na zem zlá víla hodila.

            „Kto je najkrajší na svete? Povedz mi!“

            Odpoveď prišla -

            Snehulienka! Tá kráska roztomilá!

             

            Sníček sa zatočil - odletel do diaľky,

            starý, hrdzavý kľúč zatvoril dvere do rozprávky.

            Zajtra, zajtra.... dieťa spí!

            Zajtra sa ti svet rozprávok znova otvorí.

                                     

            Po vyhodnotení si účastníci vymieňali svoje dojmy, postrehy a zážitky na slávnostnej recepcii, zúčastnili sa na vernisáži výtvarných prác v Provinčnom dome a v popoludňajších hodinách mali možnosť navštíviť aj Ľubovniansky hrad. Všetky víťazné a ocenené práce sú vystavené v galérii v Starej Ľubovni.

            Našej úspešnej reprezentantke srdečne blahoželáme a do budúcna prajeme ešte veľa tvorivých nápadov, umeleckej inšpirácie a dôvodov na radosť.

            Autor: Mgr. Veronika Boďová

          • Slávik Slovenska 2024

          • Dňa 3. mája 2024 sa v Centre voľného času uskutočnila okresná súťaž Slávik Slovenska. Aj tento rok sa z hrdielok žiakov ZŠ a ZUŠ ozvali nádherné melódie ľudových piesní. Našu školu reprezentovala v 1. kategórii Ema Šlampiaková (3.B), v 2. kategórii súťažila piatačka Katarína Rybovičová, ktorá v silnej konkurencii získala 2. miesto.

            Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Autor: Mgr. Veronika Boďová

            Fotoalbum: Slávik Slovenska 2024

          • Exkurzia - štátny archív

          • Žiaci 5. ročníka si spestrili a oživili hodinu dejepisu návštevou štátneho archívu v našom meste. Piataci už na základe získaných vedomostí vedeli, čo je archív a čo ich v ňom bude čakať.

            Počas jeho prehliadky mali žiaci možnosť overiť si teoretické vedomosti o písomných prameňoch  aj reálne. Zaujímavosťou pre piatakov bolo najmä to, že okrem písomných historických prameňov mali možnosť vidieť v archíve uložené hmotné pramene (napr. pečate) a obrazové pamiatky (pohľadnice, mapy a fotografie). Žiaci si takýto typ vyučovacej hodiny pochvaľovali, lebo si odniesli nové informácie, s ktorými môžu na hodinách ďalej pracovať. Veľké poďakovanie patrí aj pracovníkom archívu za podrobný výklad a sprístupnenie zaujímavých dobových materiálov.

            Autor: Mgr. Ján Kavuľa

            Fotoalbum: Exkurzia - štátny archív

          • Zážitok v divadle

          • Pondelok 22. apríla si žiaci 1. stupňa spríjemnili predstavením v prešovskom Divadle Jonáša Záborského. Rozprávka Ako išlo vajce na vandrovku bola upravená do modernejšej podoby, v ktorej boli aplikované aj výchovné prvky - znalosť dopravných značiek, vzájomná tolerancia, kamarátstvo, čistota životného prostredia. Herecké výkony a melodické piesne boli odmenené veľkým potleskom žiakov.

            Autor: Mgr. Veronika Boďová

            Fotoalbum: Zážitok v divadle

          • Šiestaci na mestskom úrade

          • V rámci hodiny občianskej náuky žiaci šiesteho ročníka navštívili mestský úrad. V obradnej sieni ich privítala a úradom sprevádzala pani Monika Dušeková, ktorá im porozprávala o práci primátora, poslancov, fungovaní mestského úradu a polície.

            Takáto vyučovacia hodina je príkladom toho, že získavanie vedomostí sa nemusí realizovať len v triede. Skutočné vzdelávanie prichádza, ak žiaci môžu svoje vedomosti aplikovať a skúmať v reálnom svete.

            Autor: Ing. Helena Dufalová

            Fotoalbum: Šiestaci na MsÚ

          • Dejepisná exkurzia

          • 17. apríla sa žiaci 9. ročníka vydali po stopách 2. svetovej vojny. Navštívili Vojenské historické múzeum vo Svidníku, Údolie smrti a svoje putovanie zakončili v obci Tokajík, kde sa odohrala tragédia, počas ktorej bolo zastrelených 32 obyvateľov a obec bola vypálená.

            "História je nemenná. Udalosti, ktoré sa stali, nikto nezmení, nikto ich neprepíše. Jediné, čo môžeme urobiť, je z histórie sa poučiť a žiť tak, aby to, čo sa do nej zapísalo mnohokrát krvou, sa nikdy viac nezopakovalo."


            Autor: Mgr. Mária Budzáková

            Fotoalbum: Dejepisná exkurzia

          • Deň narcisov 2024

          • 💛 Žltý kvet nádeje v našej škole 💛

            18. apríla sme v zbierke na Deň narcisov vyzbierali 234,41 €

            ĎAKUJEME !

          • Medzníky 2. svetovej vojny

          • Dňa 18.4.2024 sa konal v CVČ 10. ročník vedomostnej súťaže Medzníky 2. svetovej vojny. Tematika bola zameraná na dejiny tohto svetového konfliktu, SNP a udalosti z nášho regiónu. Trojčlenné družstvo historických nadšencov z našej školy si v tejto okresnej súťaži vybojovalo krásne druhé miesto. Srdečne blahoželáme Miriame Pčolkovej (9.B), Timotejovi Sýkorovi a Michalovi Šebovi (obidvaja 9.A).

            Autor: Mgr. Mária Budzáková

          • Beseda s policajtom

          • Naši deviataci sa 18. apríla zúčastnili besedy s príslušníkom policajného zboru, kapitánom Ing. Milanom Ženčuchom. Témou bola trestnoprávna zodpovednosť detí a mládeže. Pán kapitán rozprával veľmi zaujímavo, pútavo a vysvetlil žiakom napríklad dôsledky kyberšikanovania či užívania nikotínových vrecúšok. Beseda bola ozvláštnená aj skutočnými príbehmi, ktoré žiakov zaujali najviac. Ďakujeme.

            Autor: Mgr. Juliana Dlugošová

        • Pytagoriáda - okresné kolo
          • Pytagoriáda - okresné kolo

          • Milovníci a nadšenci rýchleho počítania si merali svoje sily 9. a 10. apríla v okresnom kole Pytagoriády. Potešilo nás 2. miesto Maxima Jozefa Pisarčíka zo 7.B v kategórii P7. K úspešným riešiteľom s vynikajúcimi výsledkami sa zaradili aj Jakub Hermel (8.A), Sofia Malastová (8.B), Leo Lampart (3.B), Rudolf Smrek a Michal Sklenár (obidvaja 3.B). 

            Všetkým súťažiacim blahoželáme k úspechu a prajeme im vždy rýchle a správne rozhodovanie. 

            Autor: PaedDr. Jana Laskovská 

          • Deň narcisov 2024

          • Milí rodičia a priatelia našej školy,

            Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

            Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na www.dennarcisov.sk.

        • Riaditeľské voľno 12.04.2024
          • Riaditeľské voľno 12.04.2024

          • Dňa 12. apríla 2024 (piatok)

             riaditeľ školy udeľuje žiakom voľno

            v  súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z.

            V tento deň  sa nevyučuje

            a nebude v prevádzke

            školský klub detí a  školská jedáleň.

             

            Vyučovanie bude pokračovať podľa platného rozvrhu hodín od 15. 04. 2024.

          • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

          • Dňa 23.03. sa v ľubovnianskom Dome kultúry uskutočnil už 70. ročník recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Našu školu v 3. kategórii reprezentovala Soňa Čandíková, žiačka 9.B triedy. V okresnom kole porotu zaujala prednesom prózy Čepiec od Kataríny Kucbelovej a v súťaži sa umiestnila na 3. mieste.

            Soni blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Autor: Mgr. Dagmar Džubáková

          • Exkurzia s Fruxikom

          • 20. marca navštívili deti z ŠKD so svojimi vychovávateľkami firmu GAS FAMILIA, ktorá im prezentovala výrobu 100% ovocnej šťavy, octu, horčice a alkoholu. Prehliadkou závodu ich sprevádzali pracovníčky firmy, od ktorých sa dozvedeli veľa nových informácií o postupe výroby ich produktov. Samozrejme, nemohla chýbať ochutnávka osviežujúcich štiav a chutných jabĺčok. Celú atmosféru deťom spríjemňoval maskot FRUXIK, z ktorého mali veľkú radosť. Exkurzia ich obohatila a bola pre nich zaujímavým zážitkom.

            Autorky: vychovávateľky ŠKD

            Fotoalbum: Exkurzia s Fruxikom

          • Personalizované rovesnícke učenie a kritické myslenie - workshop

          • Žiaci 8. ročníka mali vo štvrtok 26. marca možnosť spoznať prácu dobrovoľníkov z komunity mladých ľudí, ktorá na Slovensku pracuje pod názvom DigiPEERS. Lektori Dominika Adamovičová a Patrik Mirga pripravili pre žiakov aktivity, pri ktorých sa zamýšľali nad podstatou kritického myslenia a jeho fungovaním v každodennom živote. Výsledkom skupinovej práce boli plagáty o rozdieloch medzi kritickým a nekritickým myslením. 

            Autor: Mgr. Nadežda Drobňáková

            Fotoalbum: Workshop