• Vŕbová píšťalka

          • 23. novembra sa v CVČ konalo okresné kolo súťaže v speve ľudových piesníVŕbová píšťalka. Súťaž pomáha rozvíjať vzťah detí a mládeže k folklóru, ku ktorému patrí aj ľudová pieseň. Porota mala ťažké rozhodovanie, pretože v obidvoch kategóriách bolo veľa súťažiacich a spevácke výkony boli veľmi vyrovnané. Našu školu úspešne reprezentovali Sofia Tyrpáková (3.A) a Katarína Rybovičová (5.A), ktorá si vyspievala 2. miesto.

            Dievčatám ďakujeme a želáme im, aby ľudová pieseň bola i naďalej ich dobrým spoločníkom. 

            Autor: Mgr. Veronika Boďová

            Fotoalbum: Vŕbová píšťalka

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Nadšenci cudzieho jazyka si aj tento rok (24. novembra) zmerali sily v školskom kole Olympiády v anglickom jazyku.

            Písomná časť súťaže pozostávala z gramatiky, slovnej zásoby, čítania s porozumením a posluchového cvičenia. Všetky tieto zložky museli súťažiaci zúročiť v ústnej časti, kde bola potrebná aj dávka predstavivosti a suverenity. Všetci podali výborné výkony, no v okresnom kole nás môžu reprezentovať len tí najlepší.

            Výsledky:

            Kategória 1A:

            1. miesto: Tibor Štefánik (7.A)

            2. miesto: Matias Kolačkovský (7.B)

            3. miesto: Marko Karniš (7.B)

            Kategória 1B:

            1. miesto: Sofia Malastová (8.B)

            2. miesto: Lucia Pilátová (9.A)

            3. miesto: Dominik Jachman (9.A)

            Všetkým gratulujeme a víťazom držíme prsty v okresnom kole.

            Autor: Mgr. Mária Budzáková

            Fotogalbum: Olympiáda v anglickom jazyku

        • iBobor 2023
          • iBobor 2023

          • Začiatkom novembra sa naša škola každoročne zúčastňuje online informatickej súťaže iBobor.  V termíne od 06.11.2023 do 10.11.2023 súťažilo spolu 75 žiakov 2. - 9. ročníka. V celkovom vyhodnotení bolo 23 úspešných riešiteľov, ktorí dostali diplomy a sladkú odmenu.

            Výsledky nájdete kliknutím TU.

            Autor: Ing. Helena Dufalová

          • Týždeň boja proti drogám

          • Mesiac november je známy bojom proti drogám. Preto sa žiaci druhého stupňa zapojili do školskej súťaže o najlepšiu nástenku s touto tematikou. Nástenkári boli veľmi kreatívni. Zamýšľali sa nad závislosťou od nikotínu, alkoholu, kofeínu, ale aj nelegálnych drog či internetu. Trieda 8.A pripravila nástenku, z ktorej krásnu a poučnú myšlienku vyberáme ako symbolický odkaz: VYBERÁM SI ŽIVOT!

            Autor: Mgr. Juliana Dlugošová

            Fotoalbum: Týždeň boja proti drogám

          • Bubnovačka 2023

          • Tento školský rok sa naša škola zapojila do Bubnovačky, celoslovenskej akcie, ktorá má upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím.

            V pondelok 20.11.2023 žiaci na tretej hodine bubnovali na kufríkoch, miskách, hrncoch, plechovkách a všetkom možnom, čo s priniesli z domu. Sila ich „hlasu“ nenechala nikoho na pochybách, že problematika násilia a ochrany detí pred ním, nie je nikomu ľahostajná. Okrem bubnovania sa venovali aj aktivitám, ktoré im tento pojem vysvetľovali. Rozprávali sa o tom, ako násilie spoznať, ako mu čeliť, ale aj o nebezpečenstvách, ktoré v tomto smere číhajú na internete. Žiaci pochopili, že s násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať a prehliadať, ale vnímať ako niečo, čo sa týka nás všetkých.

            Autor: Mgr. Juliana Dlugošová

            Fotoalbum: Bubnovačka 2023

          • Po stopách doby kamennej

          • V stredu 15. novembra sa žiaci z oboch šiestych tried vybrali na exkurziu do jediného živého múzea v prírode na Slovensku - Archeoparku v Hanušovciach nad Topľou.

            Šiestaci si mohli svoje teoretické poznatky z hodín dejepisu overiť aj v praxi, pretože väčšiny exponátov sa mohli nielen dotknúť, ale ich aj vyskúšať. Žiaci si so záujmom pozreli interiér aj exteriér najstarších obydlí od paleolitu až po železnú dobu. Po absolvovaní obhliadky si vyskúšali niektoré vtedajšie výrobné techniky -  mletie múky, výrobu keramiky a šperkov. Žiakom sa tieto aktivity veľmi páčili, no na záver skonštatovali, že obdobie našich najstarších dejín bolo ťažké a dnes by už takto žiť nechceli.

            Autor: Mgr. Ján Kavuľa

            Fotogaléria: Exkurzia do Archeoparku

          • Bez nadmernej spotreby cukru a farbív

          • 13. novembra sa žiaci štvrtého ročníka zúčastnili na workshope, ktorého téma súvisela so zdravým životným štýlom.

            V jeho úvode diskutovali o tom, koľko cukru denne spotrebujú a aké sú negatívne účinky jeho nadmerného užívania na náš organizmus.

            Štvrtákov zaujali najmä praktické činnosti na zisťovanie výživových hodnôt konkrétnej cukrovinky a prekvapilo ich množstvo cukru v ich obľúbených maškrtách - horúcej čokoláde, coca-cole, cukríkoch...

            Dozvedeli sa, že existujú nezdravé „éčka“, ale aj prírodné, ktoré nám neškodia.

            Po skončení workshopu si uvedomili, že pekný farebný obal nemusí vždy skrývať zdravý obsah.

            Autor: Mgr. Ľudmila Majkutová

          • Besedy s psychologičkou

          • V dňoch 14. - 16. novembra sa žiaci 6., 7. a 9. ročníka zúčastnili na prednáškach s odborným pracovníkom z CPP v Starej Ľubovni na témy kyberšikanovanie, konflikty a partnerské vzťahy. Žiaci si od pani psychologičky Mgr. Andrey Petríkovej vypočuli množstvo užitočných informácií a niektoré situácie si aj prakticky vyskúšali.

            Autor: Mgr. Nadežda Drobňáková

            Fotoalbum: Besedy s psychologičkou

          • Olympiáda zo SJL - okresné kolo

          • Víťazka školského kola olympiády zo slovenského jazyka a literatúry Soňa Čandíková (9.B) dokázala zvíťaziť aj v okresnom kole súťaže. Spomedzi 13 súťažiacich preukázala najlepšie vedomosti v písomnej aj ústnej časti, v ktorých z 55 možných bodov získala 49. 

            Soničke srdečne blahoželáme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a budeme jej držať palce vo februárovom krajskom kole.

            Autor: Mgr. Dagmar Džubáková

          • Prehliadka najkrajších tekvíc

          • Jeseň. Čarovná, žiarivá a farebná sa ako švihnutím čarovného prútika odrazu zjavila v našich dvoroch a záhradách.

            Aj naša škola sa zmenila na čarovnú vďaka šikovným žiakom, ktorých práce premenili chodbu prízemia hlavnej budovy na tekvicové kráľovstvo. 36 kreatívnych chlapcov a dievčat sa zaslúžilo o výstavu vyrezávaných tekvíc. Skutočne originálne práce plné fantázie, šibalstva i humoru si mal možnosť pozrieť každý, kto okolo prechádzal. Žiaci, pedagógovia aj rodičia veru nešetrili slovami obdivu a chvály.

            Ťažko by bolo vybrať tú NAJ tekvičku, preto sladkú odmenu za krásne výtvory dostali všetci ich tvorcovia.

            Šikovným umelcom (aj ich pomocníkom) patrí naše veľké ďakujeme!

            Autor: Bc. Irina Chudíková

            Fotogaléria: Prehliadka najkrajších tekvíc

          • Vesmír očami 4.A

          • Efektívne spojenie teórie a praxe je takmer vždy zárukou úspechu. Presvedčili nás o tom žiaci 4.A, ktorí po prebratí tematického celku Vesmír zhotovili originálne modely Slnečnej sústavy. Pri vytváraní prác pomáhali aj ich rodičia, za čo im patrí naša vďaka a uznanie.

            Autor: Mgr. Anna Rabíková

            Fotoalbum: Vesmír očami 4.A

          • Imatrikulácia prvákov

          • Zo Zábavkova k nám prišla 27. októbra 2023 návšteva. Tento deň nebol obyčajný, ale pre najmladších žiakov a ich rodičov výnimočný. Šašovia so svojím kráľom sa prišli od našich prváčikov niečo naučiť, lebo v ich krajine školy nie sú. A tak im prváci ukázali, ako vedia prečítať slabiky a slová, porovnávať čísla, počítať príklady z matematiky. Naučili ich, čo patrí do školskej tašky a čo majú nechať radšej doma. Okrem toho im zatancovali, zaspievali a zarecitovali krásne básničky.

            Kráľ zo Zábavkova všetky deti pochválil a pasoval ich za právoplatných žiakov našej školy.

            Autor: triedne učiteľky 1. ročníka

            Fotogaléria: Imatrikulácia prvákov

          • Black & White 2023

          • Kto v piatok 27. októbra v podvečerných hodinách dorazil do školy na diskotéku Black & White, neoľutoval. Tancovalo sa takmer nepretržite a dídžej vypol hudbu iba vtedy, keď sa vyhlasovala tombola. Žiaci si doniesli vlastné občerstvenie, a tak bol dôvod na malú prestávku, počas ktorej obliehali stoly lákajúce na ochutnávku koláčikov, chlebíčkov, jednohubiek či niečoho slaného. Nezabúdali ani na pitný režim a z tanečného parketu si vysmädnutí odbiehali do vestibulu dopĺňať chýbajúce tekutiny.

            Krátko po 21. hodine doznela posledná pieseň a žiaci sa s ťažkým srdcom museli rozlúčiť so svojimi kamarátmi...

            Za organizáciu diskotéky ďakujeme zástupcom Žiackej školskej rady zo 7. - 9. ročníka a pedagógom, ktorí sa starali o obsluhu aparatúry. 

            Dovidenia opäť v budúcom školskom roku. 

            Autor: Mgr. Nadežda Drobňáková

            Fotogaléria: Black & White 2023

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry je prvou z mnohých vedomostných súťaží, do ktorých sa každoročne zapájajú aj naši žiaci. Jej školské kolo sa konalo v októbri a zapojili sa doň štyri dievčatá z 8. a 9. ročníka. Ich vedomosti o jazyku a čitateľskú gramotnosť preveril test pozostávajúci z 25 úloh a transformácie ukážky na správu. V ústnej časti mali súťažiace v príhovore vysvetliť spolužiakom, prečo je potrebné zachovávať v prírode ticho a pokoj v čase migrácie vtákov. Ȏsmačky Sofia Malastová, Viktória IlkovičováMiriama Pčolková z 9.B sa stali úspešnými  riešiteľmi olympiády. Víťazstvo si odniesla Soňa Čandíková, ktorej budeme držať prsty 15. novembra, kedy sa v centre voľného času uskutoční okresné kolo tejto súťaže.

            Autorky: vyučujúce SJL

          • Október - mesiac kybernetickej bezpečnosti

          • Kyberšikanovanie patrí medzi negatívne javy, s ktorými sa stretávame pomerne často. V rámci prevencie tohto závažného problému sa na hodinách informatiky realizovali so žiakmi 8. ročníka rôzne aktivity zamerané na zlepšenie komunikácie, riešenie konfliktných situácií a možnosti ochrany pred online šikanovaním.

            Autor: Ing. Helena Dufalová

          • Odrody jabĺk

          • 21. október je vyhlásený za Deň pôvodných odrôd jabĺk. Celosvetovo je ich vyšľachtených okolo 15 000, my na Slovensku ich máme približne 300. Plody z našich záhrad a sadov vystavené na prízemí chodby nám ukázali, že vybrať si ideálne jablko nie je jednoduché. Líšia sa vôňou, farbou, chuťou, vzhľadom, ale hlavne uhlíkovou stopou.

            Potešte sa pohľadom na fotografie našich chutných jabĺk.

            Autor: Mgr. Mária Grešová

            Fotoalbum: Odrody jabĺk

          • Dve exkurzie za jeden deň

          • Žiaci 4. ročníka navštívili v utorok 17.10.2023 mesto Prešov. Ich prvá zastávka bola v národnej kultúrnej pamiatke Solivar, kde sa nachádza unikátny komplex technických objektov zo 17. storočia. Dozvedeli sa, ako sa ťažila a spracovala soľanka až na hotový výrobok, ktorý je “nad zlato.”

            Po absolvovaní prehliadky jednotlivých expozícií pokračovali návštevou planetária. Prostredníctvom audiovizuálneho programu sa dozvedeli nové informácie o slnečnej sústave. Svoj bádateľský deň zakončili pozorovaním hviezdnej oblohy. Pri pohľade na ňu sa nejednému z nich zatvárali oči...

            Tento zaujímavý deň určite prispeje k ľahšiemu zvládnutiu učiva prírodovedy a  vlastivedy.

            Autor: Mgr. Ľudmila Majkutová

            Fotoalbum: Dve exkurzie za jeden deň