• Stolnotenisový turnaj

          • Začiatok apríla patril v našej škole stolnému tenisu. Žiaci 5. až 9. ročníka medzi sebou bojovali o titul MAJSTRA ŠKOLY. V popoludňajších hodinách sa v malej telocvični postupne stretli najprv dievčatá a o niekoľko dní chlapci, aby si zmerali sily v tomto peknom športe. Tri príjemné popoludnia boli plné športového zápalu, napínavých zápasov, povzbudzovania a radosti z pohybu.

            Poradie na stupni víťazov bolo nasledovné:

            mladšie žiačky:

            1. miesto - Lívia Dunková (5.B)

            2. miesto - Timea Valčáková (5.B)

            3. miesto - Lilly Ester Potočková (5.B)

            staršie žiačky:

            1. miesto - Ema Hudáková (9.B)

            2. miesto - Dorota Landorová (9.B)

            mladší žiaci:  

            1. miesto - Maxim Jozef Pisarčík (6.B)

            2. miesto - Samuel Valigurský (6.B)

            3. miesto - Marko Karniš (6.B)

            starší žiaci:    

            1. miesto - Dávid Tomko (9.A)

            2. miesto - Victor Huang (8.A)

            3. miesto - Roman Plučinský (7.A)

            Všetkým prítomným nadšencom stolného tenisu ďakujeme za účasť a víťazom srdečne blahoželáme.

            Autor: Mgr. Juliana Dlugošová

            Fotoalbum: Stolnotenisový turnaj

          • Čitateľský oriešok

          • Žiaci 2. až 4. ročníka sa zapojili do celoslovenskej súťaže s názvom Čitateľský oriešok, ktorú vyhlasuje a organizuje nakladateľstvo RAABE. Cieľom je rozvíjať u žiakov čítanie s porozumením, vnímanie medzipredmetových vzťahov, logické myslenie a výtvarnú kreativitu. Úlohou detí bolo v rámci každého ročníka prečítať dva krátke texty, po ich prečítaní odpovedať na kontrolné otázky, ktoré preverili, či deti prečítanému textu aj porozumeli a následne prečítané príbehy preniesť do jednej kresby.

            Do finálového kola postúpili aj práce našich žiakov.

            2.B

            Katarína Rovňáková - fotografia č. 129

            Oliver Pajunk - fotografia č. 130

            3.A

            Timea Vojteková - fotografia č. 191

            Olívia Žilová - fotografia č. 192

            Terézia Šebová - fotografia č. 214

            Barbora Mišenková - fotografia č. 215

            4.A

            Katarína Rybovičová - fotografia č. 173

            Apríl a máj sa nesú v znamení hlasovania na Facebooku RAABE, kde žiaci, učitelia, rodičia aj iná široká verejnosť svojimi hlasmi rozhodnú o tých najoriginálnejších kresbách. Hlasovanie verejnosti bude prebiehať do 15. mája 2023 do 12.00 hod.

            Podporme aj my „našich úspešných“ a zahlasujme!

            Práce, ktoré získajú najviac lajkov, budú odmenené.

            Autor: PaedDr. Mária Tirpáková

            Fotogaléria: Čitateľský oriešok

          • Spelling Bee

          • Aj tento rok si žiaci 5. a 6. ročníka zmerali sily v hláskovaní anglických slov. Táto súťaž je u žiakov veľmi obľúbená, avšak do školského kola mohli postúpiť len tí najlepší. Súťaženie bolo plné napätia, zábavy, povzbudzovania, ale hlavne dobrých výkonov. Na prvých troch miestach sa umiestnili:

            1. miesto: Tibor Štefánik (6.A)
            2. miesto: Branislav Strišovský (6.B)
            3. miesto: Matias Kolačkovský (6.B)

            Všetci súťažiaci si zaslúžia pochvalu a víťazom srdečne gratulujeme.

            Autor: Mgr. Mária Budzáková

            Fotoalbum: Spelling Bee

          • Chemická olympiáda - okresné kolo

          • Vo štvrtok 30. marca 2023 sa na našej škole konalo okresné kolo chemickej olympiády kategórie D, do ktorej patria žiaci 8. - 9. ročníka základných škôl. Súťažiaci sa najprv museli popasovať s teoretickými úlohami a následne ich čakala praktická časť, ktorá preverila ich zručnosti v laboratóriu. Našu ZŠ reprezentovali dve žiačky 9. ročníka - Dorota Landorová (9.B) a Sandra Plavnická (9.A). Dorota sa umiestnila na výbornom 3. mieste a obe žiačky sú úspešnými riešiteľmi.

            Dievčatám srdečne blahoželáme a želáme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

            Autor: Mgr. Juliana Dlugošová

            Fotoalbum: Chemická olympiáda - okresné kolo

          • Medzníky 2. svetovej vojny

          • Aj tento rok sa trojčlenné družstvo deviatakov našej školy v zložení Sofia Smoleňová (9.B), Ema Matfiaková (9.A) a Dávid Lang (9.B) zúčastnilo súťaže Medzníky 2. svetovej vojny organizovanej pod záštitou oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. V okresnej konkurencii vďaka svojim vedomostiam o tejto historickej udalosti obsadili vynikajúce 2. miesto. V súťaži jednotlivcov si Dávid Lang navyše odniesol aj bronzovú medailu.

            Našim zanietencom histórie srdečne gratulujeme.

            Autor: Mgr. Mária Budzáková

        • OZOBOTY v školskom klube detí
          • OZOBOTY v školskom klube detí

          • Všetky oddelenia ŠKD si zatraktívnili popoludnie v Ľubovnianskej knižnici programovaním robotovOzobotov a Micro:bitov. Deti sa dozvedeli, ako roboty fungujú, programujú sa a využívajú v dnešnej modernej dobe. Svoje schopnosti a zručnosti si vyskúšali v skupinových prácach. Takéto stretnutia v oblasti digitálnych technológií a programovania sú prínosom pre deti do budúcna.

          • Osmijankova literárna záhrada

          • V mesiaci marec sa viac ako inokedy venujeme knihám. So žiakmi sa rozprávame, ako ich oslovili prečítané knihy, čím ich zaujali hlavné postavy a ktorých spisovateľov poznajú.

            Ľubovnianska knižnica pripravila pre školy zaujímavý projekt Osmijankova literárna záhrada, na ktorom sa zúčastnili aj naši druháci. Dozvedeli sa, ako prišiel Osmijanko na svet, zoznámili sa s jeho mamou, spisovateľkou Kristou Bendovou a verným kamarátom Osmidunčom. Žiaci prechádzali literárnou záhradou plnou rôznych aktivít. Spoznávali rozprávky v zázračnom dome, skladali polámaný plôtik z rýmov básne Tomáša Janovica, do knihokvetov písali svoje túžby a želania. Tak sa premenili na detektívov, ktorí mali vylúštiť na strome zašifrovaný odkaz. Svojimi vyznaniami „Prečo mi je s knihou dobre“ pomohli rozkvitnúť kvetu Osmimetrovnici kráľovskej. Nakoniec poskladali cestičku v močiari porekadlovník.

            Deti dostali od uja knihovníka veľkú pochvalu za šikovnosť, vymenili si ešte knihy a natešené sa vrátili do školy.

            Autor: Mgr. Veronika Boďová

            Fotoalbum: Osmijankova literárna záhrada

          • Kvantarium

          • Vo štvrtok 23. marca sa žiaci ôsmeho ročníka vybrali na Hrebienok do interaktívnej galérie pod tajuplným názvom Kvantarium. Na začiatku kráčali plní síl hore ľahkým terénom a kto mal trochu viac energie, do cieľa vybehol. Tam sa všetci vydýchali cez kratšiu prestávku, počas ktorej sa najedli a rozdelili do troch skupín. Kým prvé dve skupiny obdivovali krásu aj chlad Ľadového dómu, pred ďalšou skupinkou sa už otvorili dvere do Kvantaria.

            Vstúpte doň spolu s nami:

            1. miestnosť - rozprávkový domček
            V tmavej miestnosti nás privítala otvárajúca sa kniha rozprávok a krátke príbehy, ktoré  so sebou priniesli veľa svetla aj vtipné tancujúce postavičky.

            2. miestnosť - laserová show
            Pre mnohých z nás bola táto show miestom, kde sme si vypočuli operu zo starších čias a zároveň sledovali tancujúce lasery zo súčasnej doby. Nebol to žiaden rock and roll, ale od hry svetla a laserov sme nevedeli odtrhnúť oči.

            3. miestnosť - misa s ovocím
            Čakala na nás misa s občerstvením. Krásne sladké ovocie a keď už sa za ním naťahujeme... Kuk! Objaví sa v strede misky ľudská hlava a škerí na nás. Bŕŕ!

            4. miestnosť - čarovný les
            Tu sme sa dozvedeli o jednom z mnohých tajomstiev lesa - o svietiacich hubách. Vyzerali veľmi pekne aj vtipne. No povedzte, nebola by hríbová polievka hneď obľúbenejšia, keby ste v nej namiesto obyčajnej hnedej alebo oranžovej našli nejakú krikľavú zelenú, žltú aj ružovú?

            5. miestnosť - kreslenie svetlom
            V tejto miestnosti sa do kreslenia na tabuľu zapojili všetci, čo vedeli aj nevedeli kresliť. Čarovalo sa totiž so svetlom z bateriek telefónov. Vyzeralo to úžasne, aj keď sme nevedeli, čo sme vlastne vytvorili. (Picasso, tras sa, rastie ti konkurencia!)

            6. miestnosť - vedecká miestnosť
            Miestnosť na prvý pohľad plná mágie, aj keď sú to všetko vedou vysvetlené javy. Videli sme mnohé hologramy, pôsobenie šošoviek na krátko či ďalekozraké oko a nesmieme zabudnúť na levitujucu žiarovku. Vyzerala úplne ako tá, čo sa žiakom rozsvecuje nad hlavami pri ústnych odpovediach, teda... aspoň niektorým.

            7. miestnosť - interaktívne pieskovisko
            Každá skupinka sa v nej „hrala na svojom piesočku“ a vďaka interaktívnemu piesku vytvárala nové ostrovy obmývané oceánom. V miestnosti boli aj očné klamy, vďaka ktorým sme prišli na to, aký je to pocit, keď sa s nami hrá náš vlastný mozog.

            8. miestnosť - laserová harfa
            V poslednej miestnosti sme si zahrali na strunovom nástroji bez strún. Ako to bolo možné? Nuž v Kvantariu nebolo nič nemožné a aj keď sme sa prstami dotýkali iba laserov, harfa vydávala krásne tóny.

            Potom nás čakala cesta späť dolu a krátka návšteva Forumu. Všetci sme si exkurziu užili a ďakujeme svojim učiteľkám za zaujímavú návštevu Tatier.

            Autor: Miriama Pčolková, 8.B

            Fotoalbum: Kvantarium

          • Anglické raňajky

          • Ako každý školský rok, aj teraz boli anglické raňajky jednou z preberaných tém na hodinách anglického jazyka v 6. ročníku. Za pomoci svojich vyučujúcich si šiestaci pripravili chutné toasty s džemom či arašídovým maslom, vyskúšali tradičný čierny čaj ochutený mliekom a spríjemnili si tak svoje dopoludňajšie vyučovanie.

            Autor: Mgr. Róbert Boško

            Fotoalbum: Anglické raňajky

          • Anglická olympiáda - krajské kolo

          • Sofia Malastová (7.B) a Dorota Landorová (9.B), víťazky okresného kola olympiády z anglického jazyka, nás úspešne reprezentovali aj v krajskom kole v Prešove. V konkurencii najlepších angličtinárov kraja obsadila Sofia krásne 4. miesto a od "stupňa víťazov" ju delili necelé dva body. Dorota sa v kategórii starších žiačok umiestnila na veľmi peknom 10. mieste. Obe žiačky sa zároveň stali úspešnými riešiteľkami.

            Dievčatám srdečne blahoželáme a prajeme im veľa úspechov v ďalších vedomostných súťažiach. 

            Autor: Mgr. Róbert Boško

          • Otvorená hodina pre predškolákov

          • 20. a 23. marca k nám zavítali so svojimi učiteľkami budúci prváci z MŠ na Tatranskej ulici. Posadili sa do školských lavíc na jednu vyučovaciu hodinu, ktorá bola venovaná rozprávke o Snehulienke a siedmich trpaslíkoch. Predškoláci im pomáhali poskladať geometrické tvary, vypočítať príklady na počítadlách, spočítať a dokresliť chýbajúce lupene na kvetoch, priradiť bodky k číslam a napísať tlačený tvar písmen na školskú tabuľu. Žiaci z 1.A sa budúcim prváčikom pochválili, ktoré písané tvary písmen už poznajú a prečítali im text zo šlabikára. Nakoniec si spoločne zahrali hru „Živá abeceda,“ v ktorej vytvorili zo svojho tela písmená.

            Autor: Veronika Sekelská

            Fotogaléria: Otvorená hodina pre predškolákov

          • Obaly na knihy

          • V súčasnosti si viac ako inokedy uvedomujeme význam ochrany životného prostredia. Snažíme sa vytvárať čo najmenej odpadu, separujeme, recyklujeme, upcyklujeme a vedieme k tomu aj našich žiakov. Na hodinách pracovného vyučovania sa štvrtáci zamysleli nad tým, v čom majú obalené svoje knihy a zošity. Zistili, že obaly z plastu stoja ich rodičov nemálo peňazí, a tak si zo starých kalendárov a baliaceho papiera vyrobili vlastné - nádherné a lacné. Pri pohľade na nich sa nejedna mamka a ocko v spomienkach vrátili do svojich školských čias.

            Autor: Mgr. Miriam Hnatkovičová

            Fotoalbum: Obaly na knihy

        • Úspech v Pytagoriáde
          • Úspech v Pytagoriáde

          • Priaznivci matematiky a školskí úspešní riešitelia Pytagoriády si zmerali svoje logické uvažovanie a vedomosti so žiakmi základných škôl nášho okresu 20. 03. 2023  a 21. 03. 2023. Potešili sme sa z druhého miesta Jána Baláža z V. A v kategórii P5 a Maxima Jozefa Pisarčíka zo VI. B v kategórii P6. K úspešným riešiteľom 44. ročníka Pytagoriády sa zaradili Lívia Slodičáková z III. A, Tomáš JankuraTatiana Tkáčiková zo IV. A, Sofia Malastová zo VII. B a Victor Huang z VIII. A. O správne vyriešenie 15tich súťažných úloh, na vyriešenie ktorých mali 60 minút, sa pokúšali aj ďalší desiati žiaci od tretieho po ôsmy ročník.

             

            Všetkým zúčastneným blahoželáme k umiestneniu a úspechu v súťaži, v ktorej okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas, za ktorý žiaci dané úlohy vypočítajú.

            Autor: Mgr. Ľubomíra Zichová

          • Svetový deň Downovho syndrómu

          • 21. marca sme si v našej škole pripomenuli dôležitosť prijatia inakosti formou tzv. ponožkovej výzvy.

            Ponožky boli pre deň Downovho syndrómu vybrané preto, lebo ich tvar pripomína chromozómy. Žiaci si obuli ponožky, ktoré na prvý pohľad spolu nesúvisia - líšia sa vzorom alebo farbou. Tým sme dali najavo, že si uvedomujeme odlišnosť ľudí s týmto ochorením.

            Okrem rozdielnych ponožiek sme sa prostredníctvom príspevku v školskom rozhlase dozvedeli, že dátum 21. marec nebol pre tento deň vybraný náhodne. Jadro zdravej bunky človeka obsahuje 46 chromozómov usporiadaných v pároch (23 pochádza od otca a 23 od matky). Na uľahčenie identifikácie sa chromozómové páry označujú číslami od 1 do 23. Ak sa na 21. chromozóme nahromadí genetický materiál a nevznikne pár, ale nadbytočná kópia chromozómu, vznikne tzv. trizómia chromozómu 21.

            Za príspevok do rozhlasu sa chceme poďakovať pani učiteľke Dlugošovej a za organizáciu Ponožkovej výzvy pani učiteľke Drobňákovej.

            Autor: Mgr. Nadežda Drobňáková, koordinátorka žiackej školskej rady

            Fotoalbum: Svetový deň Downovho syndrómu

          • Deň bez drog

          • Dňa 16.03.2023 sa žiaci 5. až 9. ročníka zúčastnili na prednáške pri príležitosti Dňa BEZ DROG v našej škole. Vypočuli si množstvo zaujímavých informácií o návykových látkach a o tom, ako vedia negatívne ovplyvniť ľudský život. Na záver prednášajúci odpovedal na zvedavé otázky žiakov.

            Autor: Mgr. Juliana Dlugošová

          • Návšteva PEM arény

          • Ani prvé jarné lúče, ktoré ukázalo slnko 17. marca, neodradili našich žiakov 2. - 4. ročníka od návštevy PEM arény. Mnohí z nich predviedli v korčuliach na ľade skvelú jazdu. Obdiv si zaslúžili aj žiaci, ktorí si ich obuli prvýkrát a po necelej hodine na zimnom štadióne vedeli korčuľovať bez pomoci. Unavení, ale nadšení sa so svojimi učiteľkami vrátili do školy. Tešili sa, že v tejto krásnej akcii budú pokračovať opäť o mesiac.

            Autor: učiteľky 1. stupňa

            Fotoalbum: Návšteva PEM arény

          • TESTOVANIE DEVIATAKOV

          • 22. marec 2023 (streda) je riadny termín celoslovenského testovania žiakov 9. ročníka v predmetoch matematikaslovenský jazyk a literatúra

            Prečítajte si základné informácie a včetko ostatné, čo vás o testovaní zaujíma, nájdete tu.

          • Zápis do 1. ročníka na školský rok 2023/2024

          • Základná škola na Levočskej ulici v Starej Ľubovni oznamuje, že v dňoch

            12. 04. 2023 - 14. 04. 2023 v čase od 13:00 do 17:00 hod.

            sa uskutoční zápis žiakov do 1. ročníka na školský rok 2023/2024

            prezenčne v priestoroch hlavnej budovy na prízemí

            Zápis sa týka detí narodených od 01.09.2016 do 31.08.2017 a detí, ktoré mali odklad školskej dochádzky.

            Ulice: Budovateľská, Mýtna, Nám. sv. Mikuláša, 1. mája, Popradská, Vansovej, Zamoyského, Obrancov mieru, Levočská (okrem č. 38), Poľská, Nám. gen. Štefánika, 17. novembra, Zámocká.

            Obce: Mníšek nad Popradom, Kremná

            Zapísať sa môžu aj deti, ktoré nepatria do obvodu školy.

            Prihlášku je potrebné vypísať elektronicky:  Elektronická prihláška

            - Po vyplnení a odoslaní elektronickej prihlášky Vám príde potvrdzovací e-mail.

            - Vytlačenú a podpísanú prihlášku donesiete na zápis spolu s ostatnými dokumentami (občiansky preukaz, rodný list dieťaťa) a poplatkom 15 € na štartovací balíček žiaka 1. ročníka.

            - Ponúkame Vám aj možnosť vytlačiť si prihlášku v škole (bude potrebný kód, ktorý sa Vám zobrazí po odoslaní elektronickej prihlášky a príde Vám aj e-mailom).

            - Deťom, ktoré v uvedenom termíne nebudú môcť prísť na zápis (choroba, karanténa, iné dôvody ), bude zápis umožnený v individuálne dohodnutom termíne.

            Rodič vypíše elektronickú prihlášku, ktorej neoddeliteľnou súčasťou je tlačivo s podpismi oboch zákonných zástupcov a žiadosť o prijatie do školy, a podľa záujmu aj žiadosť o prijatie do ŠKD.

             

            Všetky informácie k zápisu a potrebné tlačivá nájdete na stránke školy: https://zslevocskasl.edupage.org/ v hornom menu: Zápis do 1. ročníka

             

            Tlačivá potrebné k zápisu do prvého ročníka na školský rok 2023/2024:

             

            Tlačivo s podpismi oboch zákonných zástupcov: Tlačivo na podpis oboch zákonných zástupcov

            Žiadosť o prijatie dieťaťa do základnej školy: Žiadosť o prijatie do školy

            Žiadosť o prijatie dieťaťa do ŠKD: Žiadosť o prijatie do ŠKD

             

            Všetky dokumenty vieme rodičom poslať aj poštou, ak o to požiadajú na adrese: zslevocskasl@gmail.com

            Bližšie informácie vám radi poskytneme na telefónnom čísle: 0911 451 401

             

            Videoprezentácia: ZŠ Levočská

            Prezentácia: Prečo si vybrať našu školu

             

            BUDÚCI PRVÁCI, TEŠÍME SA NA VÁS !

            RNDr. Peter Höger, riaditeľ školy

          • Divadelné predstavenie v našej škole

          • Dňa 15. marca 2023 našu školu navštívili traja herci z Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Pre žiakov 1. stupňa pripravili predstavenie Zlaté kura - alebo o slastiach a strastiach výchovy detí. Žiaci boli vtiahnutí do deja a pomáhali dotvárať svojimi reakciami jednotlivé scény a výstupy.

            Autor: učiteľky 1. stupňa

            Fotoalbum: Divadelné predstavenie v našej škole

          • Divadelné predstavenie

          • 28. februára zasadli do hľadiska historickej budovy divadla v Spišskej Novej Vsi detskí diváci, aby si pozreli predstavenie čarovného príbehu Perinbaba. Nechýbali medzi nimi ani naši piataci, ktorí so zatajeným dychom sledovali rozprávku o zápase smelého Jakuba so zlou macochou a jej hlúpou dcérou Dorou. Z divadla odchádzali po viac ako hodine bohatší o myšlienku, že v živote nič nie je zadarmo. Ani láska, ani šťastie, pretože o všetko treba bojovať. Domov prišli síce s prázdnymi peňaženkami (veď aké by to bolo bez návštevy obchodného centra Madaras), ale plní zážitkov.

            Autor: triedni učitelia 5. ročníka