• Florbalové súťaže

          • 28. a 29. novembra 2022 sa v mestskej športovej hale uskutočnili finálové okresné kolá vo florbale žiakov a žiačok základných škôl. Naše družstvá podali obetavé a sympatické výkony, vďaka ktorým obsadili v oboch kategóriách veľmi pekné 3. miesto. Na pamiatku si všetci odniesli bronzové medaily a do florbalovej vitríny pridali ďalšie cenné poháre.

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Školu reprezentovali: Dávid Lang, Tobias Dulák, Martin Dic, Samuel Barnovský, Jakub Golec, Dorota Landorová, Ema Hudáková, Liliana Vanická, Eliška Urbaňaková (všetci 9.B), Dávid Tomko, Martin Pjura, Roland Matfiak, Adam Repka, Melánia Matviaková, Kiara Viktória Thyriová (všetci 9.A), Michal Šebo, Dávid Plavnický (obaja 8.A), Timea Polanská, Alexandra Kantorová, Soňa Čandíková, Miriama Pčolková, Markus Dominik Kozub (všetci 8.B), Emma Fábryová a Veronika Jachmanová (obe 6.A). 

            Autor: Mgr. Róbert Boško

            Fotoalbum: Florbalové súťaže

        • Pasovanie prvákov za čitateľov knižnice
          • Pasovanie prvákov za čitateľov knižnice

          • Ani tento rok Ľubovnianska knižnica nezabudla na svojich najmenších návštevníkov. V spolupráci s našou školou pripravila pre nich pasovanie za čitateľov knižnice. Pani knihovníčka našim prvákom hravou formou sprístupnila svet kníh pre deti, ktoré začínajú čítať. Všetci zložili sľub čitateľov a dostali čitateľský preukaz. Veríme, že sľub dodržia a stanú sa častými návštevníkmi knižnice.

            Autor: Mgr. Veronika Sekelská

            Fotoalbum: Prváci v knižnici

          • Technická olympiáda - okresné kolo

          • 24. novembra 2022 sa žiačky deviateho ročníka - Dorota Landorová (9.B) a Sandra Plavnická (9.A) zúčastnili okresného kola technickej olympiády. Po úspešnom zvládnutí teoretickej a praktickej časti sa umiestnili na skvelom 3. mieste. Získali výbornú skúsenosť, veď posúďte sami …

            "Naša dôvera v seba navzájom bola väčšia ako nedôvera a predpoklady ostatných.  Ako prvá bola teoretická časť, ktorá obsiahla všetky technické vedomosti. Aj napriek oddelenému písaniu testu sme ho zvládli. Po dopísaní nasledovala kratšia prestávka a po nej sme sa (teraz už ako dvojica) pustili do praktickej časti. Bola pre nás naozaj zaujímavá. Nielenže sme viac-menej prvýkrát použili profesionálne nástroje pre prácu s drevom, ale zároveň sme si vyskúšali, aké to je pracovať s plánom, nákresmi a rôznymi inými pomôckami, ktoré napríklad takí stolári používajú denne. Konkurencia bola síce čisto mužská, no naše odhodlanie to neodradilo."

            Autori: Dorota Landorová, Sandra Plavnická

            Dievčatám srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

            Foto: Technická olympiáda

          • Návšteva planetária a hvezdárne

          • Naši štvrtáci spolu s triednymi učiteľkami navštívili v piatok 18. novembra 2022 Planetárium a hvezdáreň v Prešove. Absolvovali exkurziu s cieľom prehĺbiť a upevniť nadobudnuté vedomosti vo vyučovacom predmete prírodoveda. Pozreli si audiovizuálny program na tému Rozprávanie o Slnečnej sústave a v ďalšej miestnosti s nadšením pozorovali nočnú oblohu.

            Žiakov čaká ešte jedna zaujímavá úloha - zhotoviť na tému Vesmír projektové práce, ktoré budú vystavené na chodbe v budove školy.

            Autor: PaedDr. Mária Tirpáková

            Fotoalbum: Návšteva planetária a hvezdárne

          • Vŕbová píšťalka

          • 18. novembra sa v  CVČ konalo okresné kolo súťaže v speve ľudových piesní - Vŕbová píšťalka. Súťaž pomáha rozvíjať vzťah detí a mládeže k folklóru, ku ktorému patrí aj  ľudová pieseň. Ťažké rozhodovanie mala porota hlavne v  1. kategórii, pretože  spevácke výkony boli veľmi vyrovnané. Eliška Šlampiaková z 3.B a Nina Tokarčíková zo 6.B úspešne reprezentovali našu školu a obidve si vyspievali 3. miesto.

            Dievčatám ďakujeme a želáme im, aby ľudová pieseň bola i naďalej ich dobrým spoločníkom. 

            Autor: Mgr. Veronika Boďová

            Fotoalbum: Vŕbová píšťalka

        • iBobor
          • iBobor

          • Každoročne začiatkom novembra sa naša škola zúčastňuje online informatickej súťaže iBobor. V termíne od 07.11.2022 - 11.11.2022 súťažilo spolu 62 žiakov 2. - 9. ročníka. V celkovom vyhodnotení bolo 15 úspešných riešiteľov, ktorí dostali diplomy.

            Výsledky nájdete kliknutím TU.

          • Zúbkové kráľovstvo v ŠKD

          • Zdravý a šťastný úsmev je predovšetkým o prevencii, no je potrebné dbať aj o správne a pravidelné čistenie zubov. V našom zúbkovom kráľovstve v ŠKD nás navštívila dentálna hygienička, ktorá zaujala deti pútavou prednáškou a praktickými ukážkami svojej práce. Naši malí školáci sa učili osvojiť si pozitívny postoj k dentálnej hygiene a umývaniu zubov. Overili si, či vedia správne uchopiť zubnú kefku, zistili, aké dôležité sú fluoridy a akú hrozbu predstavujú pre zúbky sladkosti. Naučili sa mnoho užitočného o zube, zubnom kaze aj o zubných náhradách.

            Autori: Mgr. Daniela Kravcová, Bc. Katarína Farkašová

            Fotogaléria: Zúbkové kráľovstvo v ŠKD

          • Malí záchranári v ŠKD

          • Dňa 11. novembra 2022 prežili vďaka tímu samaritánov deti v školskom klube zaujímavé popoludnie.

            Záchranári prišli do areálu školy ,,vyzbrojení“ nielen radami, ukážkami, ale aj zdravotníckymi pomôckami. Pozornosť našich žiakov zaujali zaujímavým rozprávaním o svojej práci, úrazoch, s ktorými sa stretli a s ukážkami prvej pomoci. Budúci mladí záchranári si s veľkým záujmom prezreli aj „veľké húkajúce auto,“ nazreli  do obsahu zdravotníckeho materiálu a vyskúšali si masáž srdca, ktorá bola pre nich najzaujímavejšia. Deťom sa táto akcia veľmi páčila, pretože výuka o prvej pomoci, kde sa deti dotknú vecí a majú osobný zážitok z toho, ako fungujú, je tou najlepšou školou pre život.

            Autori: Mgr. Daniela Šipošová, Katarína MIchnová

            Fotogaléria: Malí záchranári v ŠKD

        • Angažovanosť v službe dobra
          • Angažovanosť v službe dobra

          • 8. novembra sa siedmaci a ôsmaci (8.A) zúčastnili exkurzie do Čenčíc a Žakoviec, kde spoznali inštitúcie venujúce sa spoločnému dobru.

            Prvou zastávkou bola návšteva Domu Charitas Svätej rodinyČenčiciach. Žijú tu mentálne alebo telesne postihnutí dospelí. V rodinnej atmosfére plnej lásky a radosti trávia čas tkaním kobercov na krosnách, vyšívaním a tiež výrobou sviečok.

            V Inštitúte Krista Veľkňaza v Žakovciach našli svoje útočisko ľudia bez domova, bývalí alkoholici, bývalí narkomani, postihnutí i matky s deťmi. Pracovníci pod vedením otca Mariána Kuffu sa snažia podať im pomocnú ruku pri opätovnom začleňovaní sa do spoločnosti, ukázať smer a zmysel života. Školákom sa o. Kuffa prihovoril, povzbudzoval ich k čistej láske, k odvahe byť opravdivým mužom, otcom a milujúcou ženou, matkou.

            Žiaci ocenili prácu opatrovateľov, ktorí sa s nesmiernou láskou, skromnosťou a pokorou starajú o ľudí v núdzi. Uvedomili si hodnotu vlastného zdravia a všetkého, čo sa im dostáva v ich rodinnom prostredí.

            Autor: Mgr. Mária Grešová

            Fotoalbum: Exkurzia - Čenčice, Žakovce

          • Streetbasketbal

          • V dňoch 8. a 9. novembra sa v Základnej škole na Komenského ulici uskutočnilo okresné kolo v streetbasketbale žiačok a žiakov základných škôl. Do bojov o cenné kovy sa zapojili dievčatá z piatich a chlapci z deviatich škôl nášho okresu.

            Po výborných výkonoch si naše reprezentantky v zložení Simona Eleniuková, Veronika Jachmanová, Dorota LandorováEliška Urbaňáková vybojovali bronzové medaily. Naši chlapci Dávid Plavnický, Martin Dic, Tobias DulákRoland Matfiak sa po dramatických súbojoch umiestnili vo svojej skupine na 3. mieste, a tak do finálových zápasov nezasiahli.

            Žiakom a žiačkám ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Autor: Mgr. Adam Vorobeľ

            Fotogaléria: Streetbasketbal

          • Mesiac zdravých zubov

          • V piatok 4. novembra 2022 sa naši tretiaci zúčastnili na besede o zdravých zuboch, ktorú zrealizoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Žiaci sa naučili správne starať o svoje zúbky, aké zubné kefky používať a dokonca si to aj prakticky vyskúšali. Dozvedeli sa veľa nových a zaujímavých informácií.

            Autor: Mgr. Juliana Dlugošová

            Fotogaléria: Mesiac zdravých zubov

          • Black & White Disco

          • Celý večer 27. októbra sa nedá opísať iným slovom ako perfektný. Počet žiakov 7. - 9. ročníka nebol príliš veľký, len tak akurát, aby sa zmestili na jednu chodbu. Čakala ich „dlouhá noc“ a mnohí ju celú pretancovali. Aj keď ich už pichalo v boku a museli sa vydýchať, povedali si: „Budeme tu sedieť? Ta ne!“ A už sa hrnuli do stredu tanečného parketu. Žiaci tancovali a spievali, akoby žili len raz a toto mala byť ich posledná diskotéka. Nikto neriešil, kde kto včera bol a dievčatá a chlapci tancovali ako odušu, lebo vedeli, že zajtra ich čaká voľný piatoček. Všetci si priniesli  niečo dobré pod zub a stoly sa len tak prehýbali od chutných dobrôt. K perfektnej zábave nikomu nechýbal alkohol, ale každý, kto ľúbi pomaranče, sa mohol osviežiť džúsom plným zdravých vitamínov. Black and white diskotéku spestrila súťaž v balónovom tanci a nejeden účastník odchádzal domov bohatší o výhru v tombole.

            Všetci sme sa zabavili a tým, ktorí sa podieľali na príprave diskotéky, môžeme povedať jediné - ĎAKUJEME!

            (nájdete v článku názvy piesní, ktoré zazneli počas diskotéky?)

            Autor textu: Miriama Pčolková, 8.B

            Fotogaléria: Black & White Disco

          • Okresný stolnotenisový turnaj

          • V športovej hale sa každoročne stretávajú na turnaji družstiev stolnotenisoví nadšenci zo základných škôl nášho okresu. Štvorčlenné družstvá žiačok a žiakov si zmerali sily 25. a 27. októbra.

            Naša škola mala na tomto peknom športovom podujatí tiež svoje zastúpenie. Reprezentovali nás staršie žiačky a žiaci 2. stupňa. Družstvo dievčat v zložení Dorota Landorová, Bianka Dlugošová (9.B), Kornélia Hajduková a Kiara Viktória Thyriová (9.A) podalo pekné, sústredené športové výkony. Nechýbalo povzbudzovanie, zaujímavé výmeny aj nečakané zakončenia. Po konečnom spočítaní bodov získali dievčatá 3. miesto. Do školy okrem diplomu a bronzových medailí priniesli aj krásny pohár.

            Chlapci sa v ťažšej konkurencii tiež nestratili. Viktor Huang (8.A), Jakub Hermel (7.A), Tobias Dulák (9.B) a Roland Matfiak (9.A) hrali s nasadením, bojovne a často aj obetavo. Nikdy nevzdávali žiadnu loptičku, i keď cítili, že súper je nad ich sily. Po ťažkých (niekedy aj päťsetových) zápasoch nakoniec obhájili minuloročné 5. miesto.

            Všetkým našim reprezentantom blahoželáme a prajeme veľa ďalších športových úspechov!

            Autor: PaedDr. Stanislava Ištoková

            Fotoalbum: Okresný stolnotenisový turnaj

          • Jesenné prázdniny inak

          • Počas jesenných prázdnin sa v piatok 28. októbra žiaci zo športovo - turistického krúžku vybrali na vychádzku po cyklotrase okolo rieky Poprad do Hniezdneho. Výbornú náladu nepokazilo malým turistom ani hmlisté ráno,veď na konci trasy ich čakala sladká odmena v čokoládovni. Po doplnení energie a dostatočnom oddychu ostalo v bruškách ešte miesto aj na desiatu od mamky. Na spiatočnej ceste si žiaci zopakovali určovanie svetových strán v prírode, spoznávali liečivé byliny, kochali sa výhľadom na Tatry a Ľubovniansky hrad, ba dokonca si aj zaspievali. Spokojní a mierne unavení sa vrátili domov.

            Autor: Mgr. Miriam Hnatkovičová

            Fotogaléria: Jesenné prázdniny inak

          • Medovníkový domček - divadelné predstavenie

          •  

            Uprostred noci, uprostred lesa

            bosorka zlostne iskričky kresá.

            Lampášik dvom deťom skúpo bliká

            na cestu k domčeku z medovníka.

             

            V pondelok 24. októbra sa učitelia a žiaci 1. - 4. ročníka vybrali do prešovského divadla Jonáša Záborského. Cieľom ich cesty bolo divadelné predstavenie Medovníkový domček, v ktorom žiak Florián poplietol známu rozprávku bratov Grimmovcov. Vtipný príbeh preniesol deti do rozprávkového lesa, kde Janíčko a Marienka blúdili a hľadali cestičku domov. Moderátorka Vranka Krákavá ich vyslobodila zo sladkého domčeka a spoločne sa vrátili k mamičke.

            Deťom sa herecké výkony veľmi páčili a účinkujúcich odmenili nadšeným potleskom.

            Autor: Mgr. Andrea Didecká 

            Fotoalbum: Medovníkový domček (Zdroj fotografií: www.djz.sk + vlastný zdroj)

          • Prehliadka najkrajších tekvíc

          • Aj jeseň, tak ako každé ročné obdobie, má svoje čaro. V tomto období dozrievajú aj tekvice. Veľké, malé, guľaté či podlhovasté plody tejto zeleniny sú veľmi vďačným materiálom. Pri práci s ním deti môžu prejaviť svoju fantáziu a kreativitu. Žiaci zhotovili a priniesli skutočne originálne kúsky, ktoré zdobili chodbu prízemia hlavnej budovy. Všetky výtvory zožali veľký potlesk a ich majitelia dostali zaslúženú odmenu v podobe chutnej sladkosti.

            Zúčastneným ďakujeme a do budúcnosti prajeme ešte veľa tvorivých nápadov.

            Títo žiaci vystavovali svoje tekvice:

            1.A - Marko Šidlovský, Bianka Sčensná, Damián Imrich, Emily Pribišová

            1.B - Viktória Knapíková, Stephanie Geleneky

            2.B - Terezka Tkáčiková, Michal Tirpák, Sofia Plavnická, Filip Barnovský, Artúr Konkoľ

            4.A - Katarína Rybovičová, Tobias Kerpčár, Klára Dziaková, Sofia Vorobeľová, Táňa Tkáčiková

            4.B - Sára Kaletová

            5.A - Damian Česla

            5.B - Zoja Čarnotová

             

            Autor: PaedDr. Mária Tirpáková

            Fotoalbum: Čarovné tekvičky

          • Imatrikulácia prvákov

          • Milou tradíciou v našej škole sa stalo, že prváci svoj veľký deň neprežívajú len začiatkom septembra, ale rovnako slávnostný a významný je pre nich aj akt prijatia do školského kráľovstva.

            Klopi, klopi brána… touto piesňou sa 27. októbra začala Imatrikulácia prvákov, ktorú pripravili triedne učiteľky 1.A a 1.B triedy. Prváčikovia privítali kráľovnú s princeznami.

            Každá z rozprávkových bytostí si pripravila úlohy, ktoré museli plniť, ak sa chceli stať ozajstnými prvákmi. Pred vstupom do ŠKOLSKÉHO KRÁĽOVSTVA, prváci dokázali svoju šikovnosť. Ľahko a s radosťou plnili pripravené úlohy. Predviedli, čo všetko sa už v škole naučili, prečítali a napísali prvé písmenká, zarecitovali básničky, zaspievali pesničky. Dokázali, že si zaslúžia patriť medzi ostatných školákov. Nakoniec predniesli sľub prvákov, ktorým sa zaviazali vzorne si plniť svoje povinnosti a slušne sa správať. Po splnení všetkých úloh ich kráľovná s princeznami pasovala za prvákov.

            Na pamiatku tohto výnimočného dňa prváci dostali spomienkový list, darček a sladkosť. Po skončení akcie na všetkých tvárach žiaril spokojný úsmev našich veľkých prvákov.

            Držíme našim prváčikom palce, nech sa im darí v škole aj naďalej.

            Autor: Mgr. Ľudmila Jánošková

            Fotogaléria: Imatrikulácia prvákov