• Imatrikulácia prvákov

          • Milou tradíciou v našej škole sa stalo, že prváci svoj veľký deň neprežívajú len začiatkom septembra, ale rovnako slávnostný a významný je pre nich aj akt prijatia do školského kráľovstva.

            Klopi, klopi brána… touto piesňou sa 27. októbra začala Imatrikulácia prvákov, ktorú pripravili triedne učiteľky 1.A a 1.B triedy. Prváčikovia privítali kráľovnú s princeznami.

            Každá z rozprávkových bytostí si pripravila úlohy, ktoré museli plniť, ak sa chceli stať ozajstnými prvákmi. Pred vstupom do ŠKOLSKÉHO KRÁĽOVSTVA, prváci dokázali svoju šikovnosť. Ľahko a s radosťou plnili pripravené úlohy. Predviedli, čo všetko sa už v škole naučili, prečítali a napísali prvé písmenká, zarecitovali básničky, zaspievali pesničky. Dokázali, že si zaslúžia patriť medzi ostatných školákov. Nakoniec predniesli sľub prvákov, ktorým sa zaviazali vzorne si plniť svoje povinnosti a slušne sa správať. Po splnení všetkých úloh ich kráľovná s princeznami pasovala za prvákov.

            Na pamiatku tohto výnimočného dňa prváci dostali spomienkový list, darček a sladkosť. Po skončení akcie na všetkých tvárach žiaril spokojný úsmev našich veľkých prvákov.

            Držíme našim prváčikom palce, nech sa im darí v škole aj naďalej.

            Autor: Mgr. Ľudmila Jánošková

            Fotogaléria: Imatrikulácia prvákov

          • Aj dve aktivity sa dajú spojiť do jedného celku

          • Po začiatku školského roka sa znova rozbehli aktivity referátu poradenstva a vzdelávania. Stretnutie, ktoré sa týkalo voľby povolania, si nenechalo ujsť takmer 40 žiakov našej školy za prítomnosti dvoch pedagógov. Oboznámili sa s tým, kde hľadať informácie o možnostiach štúdia, ako si vybrať  správnu školu a postupovať pri výbere budúceho zamestnania.

            Žiaci sa okrem iného dozvedeli, aké sú povolania budúcnosti a najviac žiadané profesie u nás i v zahraničí. Na záver absolvovali test osobnosti, ktorého cieľom bola identifikácia ich silných a slabých stránok.

            Druhá aktivita súvisela s plnením cieľov Národnej stratégie na ochranu detí pred násilím. Koordinátorka ODPN Mgr. A. Nemergutová v krátkej prezentácii predstavila Národnú linku na pomoc deťom v ohrození. Po nej žiaci súťažili o reklamné predmety. V spolupráci so zástupcom školy  mohli deti anonymne oznámiť, aká téma v oblasti násilia páchaného na deťoch ich zaujíma. So získanými informáciami bude škola pracovať pri plánovaní preventívno – osvetových aktivít do budúcna.

            Autor: Mgr. Juliana Kaňová

            Zdroj foto: ÚPSVR Stará Ľubovňa

          • Medzinárodný deň jablka

          • Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň? Tento deň, ktorý pripadá každoročne na 21. október, potvrdzuje, že jablká sú od nepamäti dôležitou súčasťou nášho jedálnička. Veľké, malé, červené, zelené, žlté, a predsa každé veľmi chutné. Žiaci 4.A triedy si tento zaujímavý deň pripomenuli na hodine výtvarnej výchovy.

            Najskôr si v krátkosti porozprávali "všetko" o jablkách a potom sa pustili do práce. Počas majstrovania si deti zdravo zamaškrtili na sladkom ovocí. Výsledkom ich snaživej práce boli krásne vyzdobené papierové jablká, ktoré budú zdobiť nástenku v triede.

            Autor: PaedDr. Mária Tirpáková

            Fotoalbum: Medzinárodný deň jablka

          • Výstava kníh

          • Kapitán Bombarďák, Denník odvážneho bojka, Smradi... to je len zlomok kníh, ktoré sa tešia obľube dnešných mladých čitateľov. O tom, čo čítali ich rodičia či prarodičia, sa mohli dozvedieť vďaka výstavke na prízemí školy. Knihy do nej priniesli samotní žiaci a nejedna by podľa roku svojho vydania bola už „babičkou.“

            V rukách žiakov, ktorí so zvedavosťou obracali zažltnuté a vyblednuté listy, sa tak ocitol Budkáčik a Dubkáčik, Jakubko, Môj macík, Smelý zajko v Afrike, Staré grécke báje a ďalšie desiatky kníh, ktoré sprevádzali detstvo ich mám, otcov i starých rodičov. Našich žiakov zaujal velikánsky atlas, ale aj stará učebnica dejepisu či kuchárska kniha, v ktorej hľadali inšpiráciu mnohé babičky. A prečo by sme mali čítať? Preto, lebo knihy sú ako dvere. Otvoríte ich a vstúpite do iného sveta.

            Autor: Mgr. Dagmar Džubáková

            Fotoalbum: Výstava kníh

          • Výstava ovocia a zeleniny

          • Jeseň, pani bohatá, farbí stromy dozlata.

            Jesenné sady a  záhrady sú plné pestrých farieb, ktoré pohladia naše oči a vôní, ktoré pošteklia nos. Je čas pozbierať  úrodu a uskladniť ju na zimu. Príroda nás často prekvapí svojimi výtvormi. Narastú nezvyčajne veľké jablká, tekvice, uhorky. Ale príroda má aj zmysel pre humor. Zrazu paradajka vyzerá akoby jej narástol nos, mrkva s nohami akoby chcela utiecť a zemiak sa podobá na velikánske srdce.

            Aj v tomto školskom roku naši žiaci pochválili nezvyčajnými tvarmi ovocia a zeleniny zo svojich záhrad. Chodbu školy zaplnili pestré farby a lákavé vône ovocia. Bolo ťažké odolať a nedotknúť sa či neochutnať.

            Autor: Mgr. Miriam Hnatkovičová

            Fotoalbum: Výstava ovocia a zeleniny

          • Futbalový turnaj

          • V rámci Európskeho týždňa športu sa 13. októbra 2022 uskutočnil medzitriedny futbalový turnaj žiakov 7. - 9. ročníka. 

            Po napínavých zápasoch a skvelých výkonoch všetkých zúčastnených sa víťazom stali hráči 8.B triedy. Na 2. mieste sa umiestnili žiaci 8.A a tretiu priečku obsadilo spoločné družstvo žiakov 9. ročníka.

            Autor: Mgr. Adam Vorobeľ 

            Fotogaléria: Futbalový turnaj 

          • Banánový beh

          • Dňa 11. októbra 2022 sa po dlhšej pauze spôsobenej koronavírusom uskutočnil 29. ročník štafetového behu, v ktorom si zmerali sily žiaci piatich mestských základných škôl a osemročného gymnázia.

            V Banánovom behu, ktorý sa konal v areáli ZŠ Komenského, nás reprezentovala dvadsiatka žiakov a žiačok 5. - 9. ročníka. Vďaka sympatickým a obetavým výkonom obsadili celkové 4. miesto. Víťazom srdečne gratulujeme.

            Autor: Mgr. Adam Vorobeľ

            Fotoalbum: Banánový beh (zdroj: www.staralubovna.sk)

        • Divadelné predstavenie
          • Divadelné predstavenie

          • V piatok 7. októbra sa žiaci 7. - 9. ročníka zúčastnili v prešovskom divadle na predstavení Hrôzostrašné príbehy strýka Montaguea.

            Aj keď mnohé scénky žiakov rozosmiali, v divadelnej sále panovala strašidelná atmosféra umocnená svetelnými efektmi. Herci odviedli skvelú prácu a obohatili svojimi výkonmi mladých divákov.

            Žiaci naplno precítili čaro divadla a obdivovali umelcov, ktorí v ňom pracujú a pohybujú sa tak magicky, akoby sa vedeli teleportovať. Od začiatku až do posledných minút pútali herci na seba plnú pozornosť publika, ktoré nedokázalo od pódia odtrhnúť zrak. Na konci predstavenia venovala celá sála hercom zaslúžený potlesk.

            Autor textu: Miriama Pčolková, 8.B

            Fotoalbum: Divadelné predstavenie

          • Jeden deň v stredoveku

          • Život v stredoveku nebol jednoduchý. Nežilo sa bezstarostne najmä ženám. V tom čase panovalo mnoho zvláštnych zákonov a nariadení. Bolo to obdobie plné hladu, moru a vojen. Navyše počas neho platili z terajšieho pohľadu mnohé nezmyselné zákony (zákaz hrať futbal a tenis, ľudia nesmeli jesť viac ako dva chody, rúhanie malo za následok stratu jazyka), za ktorých porušenie nasledovali fyzické tresty.

            Dňa 5. októbra 2022 žiaci 4.A a 4.B spolu s triednymi učiteľkami zažili veľmi pekný deň na hrade Ľubovňa. Podujatie zorganizovalo občianske združenie Priatelia hradu v spolupráci s Ľubovnianskym múzeom pre žiakov štvrtého ročníka základných škôl v našom meste.

            Drotárstvo, šermiarstvo, sokoliarstvo a stredoveké pohostenie zažili žiaci na vlastnej koži na jednotlivých stanovištiach v areáli hradu.

            Deti mali možnosť vyrobiť si z drôtika originálnu drobnosť, pozreli si vystúpenie šermiarov a sokoliarov. Na záver ich čakalo malé pohostenie a ako odmenu každý žiak dostal omaľovanku a rozvrh hodín. Po programe sa plní zážitkov vrátili späť do školy.

            Autor: PaedDr. Mária Tirpáková

            Fotoalbum: Jeden deň v stredoveku

        • Návšteva pošty
          • Návšteva pošty

          • Vo štvrtok 29. septembra sa žiaci 3.A a 3.B so svojimi triednymi učiteľkami vybrali na poštu. Pre väčšinu z nich to bola ich prvá návšteva. Cieľom tejto návštevy bolo poslať súkromný list. Ako sa list píše, z akých častí sa skladá, sa naučili na hodinách slovenského jazyka. Rolu odosielateľov zvládli bez problémov. Listy pre kamarátov, sesternice, starých rodičov a príbuzných smerovali nielen na Slovensko, ale aj do zahraničia. Na konci našej návštevy nám pani vedúca pošty porozprávala o tom, ako listy „cestujú“ k svojim adresátom, na čo všetko sa využívajú jednotlivé priehradky. Bol to pre nich zaujímavý aj poučný zážitok.

            Autor: Mgr. Anna Rabíková

        • European Day Of Languages
          • European Day Of Languages

          • Z iniciatívy Rady Európy a Európskej komisie sa Európsky deň jazykov oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001. Jeho cieľom je podnietiť 800 miliónov Európanov, aby sa v školách aj mimo nich, bez ohľadu na vek, učili viac jazykov. Ide o podporu občanov k učeniu nových jazykov, vďaka ktorým si zvyšujú svoje šance na štúdium, prácu a lepší život v rámci EÚ.


            Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov sa v Európe koná celá škála rôznych aktivít. Inak tomu nebolo ani v našej škole. Žiaci sa učili pozdravy v jednotlivých jazykoch, vyrábali viacjazyčné pexeso, reťazové logá a pracovali s aplikáciou Kahoot. Náš nový spolužiak z Turecka priblížil svojím spolužiakom turecké zvyky, tradície, jedlo, tanec a prisľúbil aj ochutnávku tureckého čaju. Projekty v nemeckom, ruskom či anglickom jazyku nám okrem iného priblížili aj život britskej kráľovskej rodiny, ako aj spomienku na zosnulú kráľovnú Alžbetu II.

            Autor: Mgr. Mária Budzáková

            Fotoalbum: Európsky deň jazykov

          • Európsky týždeň športu - Florbal spája

          • Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity v celej Európe. Tento rok prebieha 8. ročník a hlavnou témou zostáva #BeActive, ktoré má nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu počas celého roka.

            V rámci Európskeho týždňa športu sa 27. septembra uskutočnil florbalový zápas medzi žiakmi a učiteľmi našej školy, pri ktorom si všetci účastníci skvelo zašportovali a zabavili sa.

            Autori: Mgr. Adam Vorobeľ, Mgr. Róbert Boško

            Fotogaléria: Európsky týždeň športu - Florbal spája

          • Svetový deň mlieka

          • Pri príležitosti Svetového dňa mlieka v školách a Svetového dňa srdca sa žiaci 4. ročníka zúčastnili na besede, ktorú pripravil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Starej Ľubovni. Štvrtáci získali veľa nových, no hlavne zaujímavých informácií o význame mlieka a o výrobkoch, ktoré sa z neho pripravujú. Dozvedeli sa tiež o škodlivých účinkoch fajčenia na ľudské zdravie. Chlapci a dievčatá výborne spolupracovali a bezchybne odpovedali aj na kvízové otázky.

            Autor: Mgr. Juliána Kaňová

            Fotoalbum: Svetový deň mlieka

          • Pochod vďaky

          • Začiatkom septembra sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili Pochodu vďaky k pomníku na horu Marmon, ktorý pripomína udalosti zo 14. septembra 1944 počas SNP. Pochod každoročne organizuje Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Starej Ľubovni.

            Autor: Mgr. Róbert Boško

            Fotoalbum: Pochod vďaky

        • Riaditeľské voľno 30.09.2022
          • Riaditeľské voľno 30.09.2022

          • Riaditeľ školy oznamuje, že dňa 30. 09. 2022 (piatok) poskytuje žiakom riaditeľské voľno v súlade s §150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov z prevádzkových dôvodov.

            V tento deň sa nevyučuje a nebude v prevádzke školský klub detí a školská jedáleň.

            Vyučovanie bude pokračovať podľa platného rozvrhu hodín od 03. 10. 2022.

        • Biela pastelka
          • Biela pastelka

          • 23. septembra bude na našej škole organizovaná zbierka BIELA PASTELKA.

            Je to verejná zbierka, ktorá zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii.

            Podporiť nevidiacich a slabozrakých prostredníctvom verejnej zbierky Biela pastelka 2022 môžete týmito spôsobmi:

            • v škole do určenej pokladničky, s ktorou budú chodiť poverené žiačky po jednotlivých triedach
            • zaslaním SMS na skrátené číslo 820 s ľubovoľným textom v hodnote 2 € v sieti všetkých operátorov
            • vložením ľubovoľného príspevku na účet Bielej pastelky číslo: SK23 1111 0000 0014 3025 8006

            Viac informácii nájdete na webe: https://bielapastelka.sk/

        • Stretnutie rodičov a učiteľov
          • Stretnutie rodičov a učiteľov

          • Vážení rodičia,

            srdečne Vás pozývame na plenárne ZRPŠ, ktoré sa uskutoční

            • 19. septembra 2022 (pondelok)16:00 hod.  pre I. A, I. B, II. A, II. B, III. A, III. B, IV. A, IV. B, V. A, V. B,
            • 20. septembra 2022 (utorok)16:00 hod. pre VI. A, VI. B, VII. A, VII. B, VIII. A, VIII. B, IX. A, IX. B.
        • Riaditeľské voľno pre žiakov 6. a 7. ročníka
          • Riaditeľské voľno pre žiakov 6. a 7. ročníka

          • Riaditeľ školy oznamuje, že v dňoch 19.09.2022 (pondelok) až 23.09.2022 (piatok), poskytuje žiakom VI.A, VI.B, VII.A, VII.B riaditeľské voľno v súlade s §150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov z prevádzkových dôvodov -zatečenie priestorov školy.

            V týchto dňoch sa žiakom 6. a 7. ročníka neposkytuje strava. 

            Vyučovanie pre žiakov 6. a 7. ročníka podľa platného rozvrhu hodín sa začne 26.09.2022.

            O prípadných zmenách budeme informovať.

            Ďakujeme za porozumenie.

        • Riaditeľské voľno pre 8. a 9. ročník
          • Riaditeľské voľno pre 8. a 9. ročník

          • Riaditeľ školy oznamuje, že v dňoch 13.09.2022 (utorok) až 16.09.2022 (piatok), poskytuje žiakom VIII.A, VIII.B, IX.A, IX.B riaditeľské voľno v súlade s §150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov z prevádzkových dôvodov -zatečenie priestorov školy.

            V týchto dňoch sa žiakom 8. a 9. ročníka neposkytuje strava. 

            Vyučovanie pre žiakov 8. a 9. ročníka podľa platného rozvrhu hodín sa začne 19.09.2022.

             

            Ďakujeme za porozumenie.