• Mikulášske dopoludnie

          • Žiaci 1. stupňa za pomoci triednych učiteliek a vychovávateliek ŠKD skrášlili školské priestory vianočnou výzdobou a spríjemnili si vyučovanie sladkosťami od Mikuláša, tradičnými čiapkami i oblečením.

            Fotoalbum: Mikulášske dopoludnie.

        • Vesmír
          • Vesmír

          • Máš viac hviezd ako piesku na Zemi,

            krásne farby v mrakoch hmloviny.

            Dychberúce planéty,

            aj ľadové kométy.

             

            Si veľký a nekonečný,

            dokonca tajomne krásny.

            Máš tajomné zákutia,

            ktoré ľudské oči nevidia.


            Máš miliónov hviezd v galaxiách,

            ktoré sú v rôznych farbách.

            Červená, žltá, oranžová,

            najteplejšia modrá a fialová.

             

            Vesmír – zaujímavá a pre deti tak trochu tajomná téma. Aj tento projekt potvrdil, že táto problematika je pre ne stále veľkým lákadlom. Svojou fantáziou a kreativitou pootvorili brány do sveta hviezd a planét. Projektová metóda zrealizovaná prostredníctvom prírodovedy bola pre deti 4.B triedy veľmi zaujímavou a obohacujúcou skúsenosťou. Výsledkom projektu sú žiacke výtvory, ktoré budú zdobiť interiér našej školy.

            Autor: PaedDr. Mária Tirpáková

            Fotoalbum: Projekt o vesmíre

        • Projekt 4
          • Projekt 4

          • Projekt 4 je názov projektu eTwinning, do ktorého sa zapojili žiaci 8.A a 9.A pod vedením pani učiteľky Drobňákovej. V projekte spolupracuje 38 učiteľov a 368 žiakov z európskych krajín. Práca v projekte je zameraná na medzinárodnú spoluprácu v anglickom jazyku, kde si žiaci píšu, komunikujú a vytvárajú výstupy prácou na počítači. Zároveň majú možnosť spoznať svojich rovesníkov, život a kultúru v iných krajinách EU.

            Obsahom sú témy: miesta, ľudia a zvieratá, jedlo, Halloween a Vianoce, vďaka ktorým žiaci rozvíjajú základné jazykové zručnosti. Projekt je prehľadne rozvrhnutý do 4 modulov, spájajúcich tieto zručnosti, pretože sa navzájom posilňujú a umožňujú partnerom spoločne rozvíjať znalosti angličtiny. Žiaci si vytvorili profil so základnými informáciami o sebe. Namiesto fotografie vo svojom profile použili digitálnu kresbu či animovaný portrét. Počas štyroch mesiacov aktívnej práce vytvorili kresby, digitálne plagáty a hlasovaním vyjadrili svoje názory na rôzne témy. Taktiež hrali kvízy, prezentovali svojich domácich miláčikov, národné jedlá a opísali magickú moc zvierat spojených s Halloweenom. Na základe literárnych textov vytvorili vlastné básne.

            Projekt sa bude uchádzať o národnú značku kvality.

            Autor: Mgr. Nadežda Drobňáková

            Fotogaléria: Projekt 4

            Odkazy na projektovú prácu:

            Link 1

            Link 2

            Link 3

            Link 4

            Link 5

            Link 6

            Link 7

             

        • VARTOVKY - strážne veže
          • VARTOVKY - strážne veže

          • O tom, že učivo preberané v škole je dobre precvičovať a upevňovať, najlepšie zábavnou formou, určite nepochybuje ani jeden z nás.

            Chlapci a dievčatá zo 4.A a 4.B s radosťou strihali, lepili, podľa vlastnej fantázie dokresľovali okná, dvere, brány i schody strážnych veží.  

            Poznatky o kultúrnych pamiatkach rozšírili ich obzor o krásach našej malej, ale na históriu bohatej krajiny.

            Autor: Mgr. Ľudmila Jánošková

            Fotoalbum: Vlastiveda hrou

        • 	Prechod na dištančné vzdelávanie - 2.stupeň
          • Prechod na dištančné vzdelávanie - 2.stupeň

          • Na základe vyhlášky RÚVZ v SL č. 281 zo dňa 02. 12. 2021 oznamujeme rodičom a žiakom školy, že od pondelka 06. 12. 2021 do 17. 12. 2021 prechádzajú všetky triedy 2. stupňa na dištančnú výučbu.

            Diištančná výučba bude prebiehať podľa dištančného rozvrhu hodín, ktorý je zverejnený na webovej stránke školy v sekcii Rozvrh  - STÁLY ROZVRH - od 06. 12. 2021.

            Počas dištančného vyučovania sú žiaci povinní zúčastňovať sa online vyučovania, pripájať sa včas, prípadnú neprítomnosť oznámiť vopred vyučujúcemu. Dochádzka na online vyučovanie sa bude zaznamenávať do dochádzky v Edupage. 

            Všetci žiaci 2. stupňa budú zo stravovania automaticky odhlásení.         

            Žiaci prvého stupňa pokračujú bez zmeny v prezenčnom vyučovaní. ŠKD bude v upravenej prevádzke do 16:00 hod.

            Na základe rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu budú vianočné prázdniny od 17. 12. 2021 do 10. 01. 2022 pre všetkých žiakov školy.

            Veríme, že všetko spolu zvládneme.

            vyhlaska_281.pdf

             

        • Súťaž o najkrajšiu tekvicu
          • Súťaž o najkrajšiu tekvicu

          • Jeseň prináša ľuďom zo záhrad svoje plody a práve v tomto období sa každoročne pred jesennými prázdninami koná v našej škole Súťaž o najkrajšiu tekvicu. Práve tekvice sú veľmi vďačným materiálom, kde deti môžu prejaviť svoju fantáziu a kreativitu. Síce trochu aj za pomoci rodičov, ale o to cennejšie, lebo tým sa vytvára záujem o spoločné estetické dielo.

            Do súťaže sa zapojilo 25 žiakov z našej školy, ktorí vytvorili a priniesli skutočne originálne tekvice. Všetky boli vystavené v hlavnej budove školy na chodbe prízemia. Zvíťazila obrovská tekvica, ktorú priniesol Bruno Sčensný z 1.A triedy. Na druhom mieste sa umiestnila tekvica Damiana Česlu (4.A) a tretie miesto získala tekvica Timei Vojtekovej (2.A). Nikto neobišiel naprázdno! Tí žiaci, ktorí sa neumiestnili, dostali odmenu v podobe chutnej sladkosti.

            Víťazom srdečne blahoželáme! Všetkým účastníkom súťaže ďakujeme a do budúcnosti prajeme ešte veľa tvorivých nápadov.

            Autori: PaedDr. Mária Tirpáková, Bc. Irina Chudíková

            Fotoalbum: Najkrajšia tekvica

        • Z našich sadov a záhrad
          • Z našich sadov a záhrad

          • Jeseň, pani bohatá, nám aj tento rok štedro nadelila zo svojich darov. Zo záhrad sme pozbierali úrodu mrkvy, petržlenu, cibule a iných chutných plodín. V sadoch dozreli voňavé hrušky a okrúhle jabĺčka. Koncom októbra naši žiaci doniesli niečo z úrody aj na výstavu pod názvom Z našich sadov a záhrad. Pochválili sa nielen rôznorodou veľkosťou plodín, ale aj ich originálnymi tvarmi. Najviac sa príroda ,,pohrala“ s nohatou mrkvou i mini jabĺčkami, ktoré pripomínali oriešky pre Popolušku. Presvedčte sa sami...

            Autor: Mgr. Miriam Hnatkovičová

            Fotoalbum: Z našich sadov a záhrad

        • Halloweensky strašidelný deň v škole
          • Halloweensky strašidelný deň v škole

          • Deň pred jesennými prázdninami sa v našej škole niesol v „halloweenskej“ atmosfére. Žiacka školská rada zorganizovala pre žiakov druhého stupňa deň strašidelných masiek. Triedne kolektívy sa dohodli do akých farieb sa zladia a aké masky si vyrobia. S pôvodom sviatku Halloween (31. október) a jeho zvykmi sa žiaci oboznamovali v rámci hodín anglického jazyka. Cieľom aktivity bolo odľahčenie rutinnej školskej atmosféry. V priestoroch tried sa objavili kadejaké potvory – čarodejnice, múmie, duchovia a dokonca aj George Bush z USA.

            Autor: Mgr. Nadežda Drobňáková

            Fotoalbum: Halloween 2021

          • V piatok nie je vyučovanie

          • Riaditeľ školy oznamuje, že

            dňa 15. 10. 2021 (piatok) poskytuje žiakom

            riaditeľské voľno

             v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní

            (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

            V tento deň sa nevyučuje

            a nebude v prevádzke školský klub detí a školská jedáleň.

        • Európsky týždeň športu
          • Európsky týždeň športu

          • Európsky týždeň športu sa koná každoročne od 23. do 30. septembra. Nabáda ľudí k zdravšiemu a aktívnejšiemu životnému štýlu. Šport je aktivita, ktorá vnáša do života systematickosť, pevnú vôľu, kondíciu, cieľavedomosť i emócie.

            V rámci Európskeho týždňa športu sa 28. septembra uskutočnil medzitriedny futbalový turnaj žiakov 7. - 9. ročníka. Po skvelých a bojovných výkonoch sa víťazom stala 9.A trieda. 2. miesto obsadili žiaci 8.B3. miesto žiaci 7.B triedy.

            Autor: Mgr. Adam Vorobeľ

            Fotoalbum: Futbalový turnaj

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            už tradične sa v mesiaci október realizuje v našej škole jesenný zber papiera. Pre pandémiu nebude prebiehať obvyklým spôsobom. Papier je potrebné odviezť priamo do zberných surovín UNO Džunda Ján (Továrenská ulica). Uveďte, že je to pre ZŠ na Levočskej ulici 6 v Starej Ľubovni. Vypýtajte si potvrdenie o jeho množstve a odovzdajte ho triednemu učiteľovi. Najusilovnejší zberači budú ocenení.

        • Rúška v škole - nové usmernenia
          • Rúška v škole - nové usmernenia

          • Milí žiaci, vážení rodičia,

            z vyhlášky ÚVZ SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest, vyplýva, že od pondelka 4. októbra rúška nebudú povinné pre žiakov základných škôl. Výnimka bude platiť len v triede počas vyučovania.

            Mimo uzavretého kolektívu, teda v interiéri školy – na chodbe, v šatniach, na toaletách....  sú rúška aj naďalej povinné.

            Napriek schválenej vyhláške ÚVZ SR odporúča žiakom  nosiť rúška  aj naďalej a považuje ho za účinnú súčasť prevencie nákazy vírusom SARS-CoV-2 a ďalších nákazlivých respiračných ochorení, ako je napríklad chrípka a jej podobné ochorenia, a to z dôvodu,  aby sa žiaci v kolektívoch chránili.

            Pripomíname,  že ak žiak má určité zdravotné prejavy ochorenia, napriek negatívnemu antigénovému testu do školy chodiť nemá.

            Za pochopenie a ústretovosť ďakujeme.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Aj tento rok sa naša škola zapojila do oslavy európskej, kultúrnej a jazykovej rozmanitosti. V tento deň si viac ako inokedy pripomíname význam jazykového vzdelávania a zvyšovanie povedomia o jazykoch Európy. Z iniciatívy Rady Európy sa Európsky deň jazykov oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001. Toto 20-ročné výročie sme podporili aj my zábavnejšou formou výučby.

            Žiaci šiesteho a ôsmeho ročníka sa zapojili do výzvy a nahrali medzinárodné narodeninové video. Úlohou bolo v limite 20 sekúnd popriať "Happy Birthday" v čo najviac európskych jazykoch. Súčasťou výučby bolo aj spoznávanie a výroba európskych vlajok, maľovanie anglických či ruských idiomov, ručne vyrábané viacjazyčné leporelá, výstava nemeckých a anglických žiackych projektov. Žiaci si mohli otestovať svoje vedomosti aj v zaujímavom kvíze z oblasti ruskej kultúry a geografie. Ôsmaci a deviataci strávili prijemné chvíle posedením pri samovare s ochutnávkou tradičných ruských dobrôt (prianiky, bubliky, zefir, chalva a cukríky).

            Veríme, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho medzinárodného porozumenia a prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu.

            Autor: Mgr. Mária Budzáková

            Fotoalbum: Európsky deň jazykov

        • Dôležitý oznam
          • Dôležitý oznam

          • Riaditeľstvo Základnej školy, Levočská 6, na základe usmernenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Starej Ľubovni v súlade s opatrením Ministerstva školstva SR pre základné školy (Covid automatom) prerušuje výchovno-vzdelávací proces - prezenčné vyučovanie v triedach 4.A a 6.A od 01.10.2021 do 10.10.2021 vrátane z dôvodu potvrdeného pozitívneho prípadu ochorenia COVID – 19 u osoby v triede.

            U žiakov týchto tried bude prebiehať dištančná výučba podľa pôvodného rozvrhu hodín.

            V rámci izolácie vyzývame na dodržiavanie domácej izolácie, minimalizovanie osobných kontaktov, dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení (ruky – odstup – rúško) a sledovanie svojho zdravotného stavu. 

            Pozitívne prípady je potrebné ohlásiť riaditeľovi školy z dôvodu organizácie školy na ďalšie obdobie.

            Ďakujeme.

        • Pochod vďaky - Výstup na Marmon
          • Pochod vďaky - Výstup na Marmon

          • Žiaci 9. ročníka sa 10. septembra zúčastnili Pochodu vďaky - výstupu na vrch Marmon, ktorý každoročne organizuje Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Starej Ľubovni. Žiaci z okolia Starej Ľubovne sa tam pravidelne stretávajú, aby si pripomenuli udalosť z obdobia SNP. Podľa pamätníkov na tomto mieste v septembri 1944 havarovalo sovietske lietadlo, ktoré dopravovalo partizánom výstroj a zbrane. Muži z Matysovej vtedy zachránili život ťažko zraneného pilota.

            Po príchode si žiaci vypočuli rozprávanie, ktoré priblížilo podrobnosti havárie a osud pilotov. Následne boli k pamätníku položené kytice kvetov. Spomienkové stretnutie sa zavŕšilo posedením pri vatre, rozhovormi a opekačkou.

            Autor: Mgr. Adam Vorobeľ

            Fotoalbum: Pochod vďaky - Výstup na Marmon

        • Múzeum školám
          • Múzeum školám

          • Kde bolo, tam bolo, bolo raz jedno Ľubovnianske múzeum. V tom múzeu sú ukryté tajomstvá našej histórie. Poznáte ich? Viete, ako sa tam dostali? A kto ich tam uložil? Žiaci nášho piateho ročníka to už vedia. Múzeum pre nich pripravilo zaujímavú exkurziu, ktorú absolvovali druhý septembrový týždeň.

            Exkurzia začala v barokovom paláci. Žiaci si vypočuli výklad pani sprievodkyne a dozvedeli sa, čo je to múzeum a múzejná zbierka. Z barokového paláca sa presunuli pod hrad a mali možnosť vidieť prácu pani reštaurátorky. Tá im ukázala zreštaurovaný obraz a aj taký, ktorý ešte len čaká na jej šikovné ruky. Žiaci mali možnosť zbližša si prezrieť tento obraz a hľadať miesta, ktoré boli obnovené. Nie každý ich našiel, lebo práca bola vykonaná naozaj výborne.

            Posledná zastávka bola v depozitári pod hradom. Žiaci si prezreli depozitár ľudového odevu, depozitár archeológie, kde mali možnosť nazrieť do jednej z krabíc a obzrieť si nájdené kostrové pozostatky z okolia hradu. Videli aj depozitár cirkevného odevu a liturgických predmetov. Po prehliadke všetkých miestností, do ktorých sa bežný návštevník ani nedostane, prítomných tajná chodba vyviedla von.

            Exkurzia priniesla veľké množstvo nových vedomostí, príjemné zážitky i zaujímavé rozhovory. Tešíme sa na ďalšie stretnutia s históriou.

            Autor: Mgr. Andrea Didecká

            Fotoalbum: Múzeum školám