• Milujem svoje mesto - Milujem svoj kraj

          • Triedne kolektívy 5.A, 5.B a 6.A sa dňa 20.05.2019 zúčastnili dobrovoľníckej pomoci pri úprave a skrášlení okolia rieky Jakubianky .

            Cieľom tejto akcie bolo postarať sa o kúsok Zeme, ktorej sme obyvateľmi a pomôcť vyčistiť ju od plastov, skla a všetkého, čo tam nepatrí.

            Nie odmena, ale pocit z dobre vykonanej práce potešil srdcia učiteľov aj žiakov, ktorí sa spolupodieľali na tejto prospešnej akcii.

            Autor: Mgr. Mária Grešová

             

          • OZNAM - Prerušenie dodávky elektriny

          • Základná škola, Levočská 6,  064 01 Stará Ľubovňa

             

            OZNAM

             

            Riaditeľ Základnej školy, Levočská 6 v Starej Ľubovni

            oznamuje, že

            dňa 29.05.2019 (streda)

            bude odstávka elektriny v objektoch školy.

             

            V tento deň v školskej jedálni nebude poskytnuté stravovanie pre žiakov a zamestnancov školy.

            Z uvedeného dôvodu  prosíme rodičov, ktorých deti navštevujú školský klub detí,

            aby zabezpečili svojim deťom stravu na celý deň.  

             

            Stravovanie bude poskytnuté v nasledujúci deň 30.05.2019 (štvrtok).

             

            Stará Ľubovňa,  09.05.2019                                                            RNDr. Peter Höger

                                                                                                                              riaditeľ školy

        • Šiestaci na Mestskom úrade
          • Šiestaci na Mestskom úrade

          • Na začiatku školského roka pribudol šiestakom nový predmet - občianska náuka. V rámci učiva o našej krajine, kraji, o našom meste a samospráve navštívili 9. a 16. mája 2019 Mestský úrad v Starej Ľubovni. Oboznámili sa s jeho organizáciou a činnosťou, navštívili obradnú sieň, kde sa od zamestnankyne úradu dozvedeli, aké obrady sa tu vykonávajú a ešte veľa nových informácií o činnosti jednotlivých útvarov a oddelení. Žiaci si mohli prezrieť aj medaily primátora mesta alebo pamätnú medailu, ktorú dostane pri privítaní do života každý nový Ľubovňan. Neskôr navštívili mestskú políciu, ktorá kontroluje všetky kamery rozmiestnené v meste, a tak má prehľad o dodržiavaní verejného poriadku. Tiež sa dozvedeli, za čo všetko môžu obyvatelia dostať pokutu.  Okrem toho si žiaci mohli pozrieť aj kroniky mesta. Tá najstaršia pochádza ešte z obdobia Československa, veľmi pekná je aj novšia sobášna kronika, no najzaujímavejšia bola kronika udalostí v meste. Na konci si prezreli ešte fotografie primátora a poslancov mestského zastupiteľstva, ktorých si zvolili obyvatelia mesta v posledných komunálnych voľbách.

            Autor: Nina Sčensná, 6.A

            Fotoalbum: Šiestaci na Mestskom úrade

        • Florbal
          • Florbal

          • Tohtoročné školské florbalové súťaže sa odohrali v máji.

            Chlapci si v priestoroch našej telocvične zmerali sily so žiakmi zo ZŠ Vyšné Ružbachy, Hniezdne a Podsadek. V napínavých zápasoch skupiny D podali naši žiaci veľmi pekné a bojovné výkony. Po víťazstvách s Hniezdnym a Podsadkom a remíze s Vyšnými Ružbachmi obsadili druhé miesto v skupine. O postupujúcom do finálovej skupiny okresného kola rozhodlo v prospech Ružbašanov lepšie skóre. Náš tím bol v porovnaní s ostatnými účastníkmi zložený prevažne z mladších perspektívnych hráčov, ktorí sú prísľubom do budúcnosti.

            Školu reprezentovali: Kristián Kromka, Stanislav Hnatkovič, Lukáš Vnenčák, Lukáš Matulík, Dominik Aftanas, Timotej Aftanas, Tobias Dulák, Ján Fris, Peter Kuzmiak, Tomáš Šipoš, Richard Lang a Dávid Tomko.

            Aj dievčatá odohrali svoju základnú skupinu okresného kola v našej telocvični. Privítali tu žiačky z Jakubian, Kamienky a Podolínca. Domáce zápasy im nevyšli podľa ich predstáv, do finálovej skupiny sa však dokázali prebojovať z druhého miesta.

            Finálová skupina sa odohrala v mestskej športovej hale. Tam už dievčatá zabrali naplno a postupne zvíťazili nad rovesníčkami z Kamienky, Plavnice aj zo ZŠ sv. Cyrila a Metoda, čím sa opäť prebojovali do krajského kola v Prešove.

            V ňom im žreb prisúdil do skupiny B za súperky žiačky z Vranova nad Topľou, Vrbova, Bukoviec a Spišského Bystrého. Zápasy boli vyrovnané a napínavé až do posledného hvizdu rozhodcu. Naše dievčatá skupinu s bilanciou tri výhry a jedna prehra vyhrali a mohli si tak aj po roku zahrať krajské finále o postup na školské majstrovstvá Slovenska.

            Vo finále so Sninou síce po góle Bibiány Kaňovej viedli, no vzápätí sa dopustili dvoch chybičiek v obrane, čo súperky dokázali využiť a otočili skóre zápasu vo svoj prospech. Aj napriek nesmiernej snahe už nedokázali naše dievčatá pridať vyrovnávajúci gól a tak im po najtesnejšej prehre tretia účasť v celoslovenskom kole v rade ušla len o vlások. Dievčatám však týmto srdečne blahoželáme ku krásnemu 2. miestu

            Školu reprezentovaliKlaudia Dzedzinová, Petra Golianová, Ema Hudecová, Bibána Kaňová, Martina Kovalčíková, Júlia Malastová, Laura Polanská, Natália Príhodová, Simona Príhodová, Ema Selepová, Alena Tomková a Katarína Ženčuchová.

            Žiakom aj žiačkám ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Autor: Mgr. Róbert Boško

            Fotoalbum: Florbal 2018/2019

             

        • Mladý záchranár civilnej ochrany
          • Mladý záchranár civilnej ochrany

          • Dňa 7. mája 2019 zorganizoval Odbor krízového riadenia OÚ Stará Ľubovňa okresné kolo súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany. V areáli skanzenu sa zišlo 8 družstiev, ktoré reprezentovali svoje školy.

            Z našej školy sa na súťaži zúčastnili dve družstvá. Družstvo A v zložení Miroslava Dziaková, Soňa Kovaľová, Juraj Pištej a Gabriel Poľanský získalo 4. miesto. Družstvo B v zložení Daniel Kasperkevič, Maroš Dufala, Michaela Lichvárová a Júlia Šišková získalo 3. miesto, vďaka ktorému postúpilo do krajského kola súťaže.

            Všetkým ďakujeme za reprezentáciu školy. Výhercom blahoželáme a držíme palce v krajskom kole.

            Autor: Mgr. Veronika Boďová

            Fotoalbum: Mladý záchranár CO

        • Slávik Slovenska
          • Slávik Slovenska

          • 3. mája 2019 sa Centrom voľného času niesol ľudový spev žiakov 1. - 9. ročníka ZŠ a ZUŠ. Konala sa tam okresná súťaž Slávik Slovenska, v ktorej žiaci súťažili v troch kategóriách.

            Našu školu reprezentoval v I. kategórii Alexander Mikulík z 2.B triedy, ktorý sa zúčastnil speváckej súťaže prvýkrát. Zaspieval regionálnu pieseň z Vyšných Ružbách a veru mu pristal aj kroj tejto dediny. V III. kategórii súťažili Katka Majkutová z 8.A, ktorá sa tejto súťaže zúčastnila taktiež prvýkrát a Alexandra Zamišková zo 7.A, ktorá v tvrdej konkurencii získala 2. miesto. Obidve dievčatá si vybrali regionálne piesne z obce Kolačkov.

            Všetkým trom spevákom srdečne blahoželáme.

            Autor: Mgr. Veronika Boďová

            Fotoalbum: Slávik Slovenska

        • Noc v škole 2
          • Noc v škole 2

          • Už druhýkrát sme vďaka ochote nášho  triedneho učiteľa Mgr. Jána Kušníra mohli stráviť ešte pred veľkonočnými sviatkami celú noc v škole.

            Nezvyčajné popoludnie začalo po vyučovaní ochutnávkou torty, ktorú pre nás upiekla spolužiačka Diana. Potom sme si zamaškrtili na nanukoch a pokračovali sme prechádzkou okolo Jakubianky, kde nás sprevádzala aj pani zástupkyňa so svojím psíkom. Po návrate do školy si v telocvični niektorí z nás zahrali florbal a ostatní sa zabávali v triede. Pri príprave večere sme sa rozdelili do dvoch tímov. Jeden chystal toasty a druhý sladké wafle, takže si bolo z čoho vyberať. Zábavu prinieslo aj skúšanie si okuliarov, ktoré nás preniesli do virtuálnej reality.

            Keď sa zotmelo, v našej veľkej škole sme si zahrali strašidelné skrývačky. Po príprave triedy na spanie prišlo na rad sledovanie filmov a hranie spoločenských hier (najmä UNO a 5 sekúnd). Aj keď sme toho veľa nenaspali a na druhý deň sme boli unavení, tešíme sa, že nám náš triedny učiteľ umožnil opäť zažiť v škole niečo úplne netradičné, za čo sa mu chceme veľmi pekne poďakovať.

            Hovorí sa, že do tretice všetko najlepšie. Tak čo, pán učiteľ, zopakujete si to s nami ešte niekedy?

            Autori: Nina Sčensná a Katrin Guregová, 6.A

            Fotoalbum: Noc v škole

        • Netradičná hodina výtvarnej výchovy
          • Netradičná hodina výtvarnej výchovy

          • Odevný dizajn a doplnky bola téma, s ktorou sa popasovali žiaci 6.A a 6.B triedy. Ich úlohou bolo navrhnúť a vytvoriť vlastný model alebo doplnky. Tvrdenie, že fantázii sa medze nekladú sa potvrdilo na sto percent. Trendy klobúk zo starého dáždnika, pončo z obrusa, nové tričká zo starých, sukne z novín a iné zaujímavé kúsky vyšli spod šikovných rúk našich žiakov. Ktovie, možno nám tu rastú známi módni návrhári. Veď posúďte sami.

            Autor: Mgr. Anna Rabíková

            Fotoalbum: Netradičná hodina výtvarnej výchovy

        • Okresné kolá vo volejbale
          • Okresné kolá vo volejbale

          • Volejbal žiačok

            Dejiskom okresného kola vo volejbale žiačok bola tento rok ZŠ na Ul. Komenského. Do turnaja, ktorý sa konal 12. marca, sa zapojili ZŠ s MŠ Nová Ľubovňa, ZŠ Komenského, ZŠ Za vodou, ZŠ s MŠ Cyrila a Metoda a ZŠ Levočská. Len súperky zo ZŠ Za vodou a ZŠ Nová Ľubovňa boli nad sily našich dievčat. Tie aj napriek chybám, hlavne na podaní, skončili na peknom 3. mieste. Blahoželáme!

            Školu reprezentovali: Evelína Brajerčíková, Júlia Šišková, Janka Kinská, Laura Blažovská, Klaudia Dzedzinová, Martina Kovalčíková, Júlia Malastová  a Laura Polanská.

            Za chlapcov hrali aj dievčatá

            Okresné kolo vo volejbale žiakov, ktoré aj tento rok organizovalo CVČ, sa odohralo 25. marca v novoľubovnianskej základnej škole. Turnaja sa zúčastnili družstvá rovnakých škôl ako u žiačok. Keďže počty volejbalistov nám z roka na rok klesajú, prvýkrát sa chlapčenského turnaja zúčastnili aj dievčatá. Najviac bodov v zápasoch vybojovali Jakub Kičura a Ivo Korčák, ktorí „hviezdili“ nielen na sieti, ale aj na podaní. Aj napriek absencii nášho kapitána Seana O´Reillyho a zraneniu Andreja Hnáta dokázal náš tím okresné kolo vyhrať. 

            Chlapcom a dievčatám gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

            Školu reprezentovali: Jakub Kičura, Ivo Korčák, Andrej Hnát, Dominik Aftanas, Daniel Kasperkevič, Timotej Šipoš, Martin Lebek, Samuel Stesňák, Evelína Brajerčíková a Júlia Šišková.

            Autor: Mgr. Henrieta Hrešková

        • Exkurzia vo výrobni hostií
          • Exkurzia vo výrobni hostií

          • 2. mája 2019 sa žiaci 3. ročníka zúčastnili na exkurzii v prešovskej výrobni hostií, jedinej na Slovensku. Oboznámili sa s procesom výroby tohto nekvaseného chleba. Sestričky ich previedli celou prevádzkou a ukázali im stroje, ktoré sa používajú na jeho výrobu. Deti mali možnosť ochutnať malé aj veľké hostie s rôznymi vzormi.

            Druhou zastávkou bol metropolitný gréckokatolícky chrám Jána Krstiteľa, kde sa nachádza verná kópia turínskeho plátna. Sprievodca diakon Rudo previedol žiakov arcibiskupským úradom aj kaplnkou. Vo vitrínach mohli obdivovať  zaujímavé predmety pripomínajúce históriu vzniku biskupstva. Exkurziu ukončili modlitbou pri relikviach bl. Petra Pavla Gojdiča.

            Autor: Mgr. Jozafata Ingrid Durňaková

        • Florbalová majsterka SR
          • Florbalová majsterka SR

          • Uplynulý víkend dosiahla krásny úspech naša bývalá žiačka, Tamara Točeková. Kapitánka nášho úspešného florbalového družstva, ktoré v posledných dvoch rokoch získalo bronzové medaily na školských Majstrovstvách Slovenska žiačok ZŠ, pôsobí už druhý rok v extraligovom FBC Predator Sabinov. Po minuloročnom striebre to tentokrát so svojimi spoluhráčkami dotiahla až na najvyšší stupienok. Vo finálovej sérii proti obhajkyniam titulu ŠK98 Pruské zvíťazili Predátorky postupne 9:4, 5:3 a 7:3 a po prvýkrát v histórii klubu získali majstrovský titul

            Na poslednom finálovom zápase boli Tamaru osobne povzbudiť aj jej bývalé spoluhráčky, žiačky ZŠ Levočská, pre ktoré to bol nielen skvelý zážitok, ale zároveň aj výborná motivácia do ďalšej práce ;-)

            Tamare a jej spoluhráčkam týmto srdečne blahoželáme! 

            Autor: Mgr. Róbert Boško

            Fotoalbum: Florbalová majsterka SR

            Video: FBC Predator Sabinov - ŠK98 Pruské

          • Poďme si upratať

          • Papier sa bude zbierať pri bočnom vchode telocvične

            dopoludnia od 7:00 hod. do 10:00 hod. a popoludní od 13:00 hod. do 15:00 hod.

            Papier prosíme nosiť zviazaný v balíkoch.

             

            Rodičia môžu odovzdať papier aj priamo v ZBERNI SUROVÍN

            (UNO Džunda Ján, Továrenská 827/7, SĽ, pri železničnej stanici), kde nahlásia, že je pre školu - ZŠ, Levočská 6, SĽ.

            Ceny pre najlepších zberačov už čakajú :-)

             

                                                                                                                                  RNDr. Peter Höger, riaditeľ školy

             

        • 1. apríl
          • 1. apríl

          • 1. apríl alebo Deň bláznov je deň, počas ktorého by sme sa mali viac baviť a je dovolené robiť si z kamarátov žartíky.

            Ani my v škole sme nechceli zaostávať za dobrou náladou a atmosféru tohto dňa sme si vylepšili. Žiaci zo Žiackej školskej rady navrhli, aby sme sa v triedach obliekli nezvyčajne. Každá trieda si vybrala nejakú tému a podľa toho sa každý „vyštafíroval:“ piataci prišli oblečení ako modelky a piráti, šiestaci ako rapperi a ich pán učiteľ, siedmaci ako popletení a vo vojenských maskáčoch, ôsmaci v čiernom a domácom oblečení a deviataci ako českí turisti a v štýle osemdesiatych rokov.

            Ak nás chceš vidieť, tak KUK! na fotky 😊

            Autor: Mgr. Nadežda Drobňáková

            Fotoalbum: 1. apríl

        • A predsa nás baví
          • A predsa nás baví

          • Matematika je vraj ťažká, ponosujú sa mnohí. Má však aj svojich priaznivcov, napríklad v takej Matematickej olympiáde či Pytagoriáde. V tomto školskom roku rátali žiaci príklady doma aj v škole, aby sa dobre pripravili na okresné kolá spomínaných súťaží. Tie prebiehali počas školského roka po jednotlivých kategóriách.

            V Matematickej olympiáde sa medzi siedmakmi najlepšie darilo Melánii Virovej zo VII. A, ktorá získala 1. miesto. V kategórii šiestakov obsadila 2. miesto Daša Hermelová zo VI. A a za deviatakov na 2. mieste skončil Sean Cillian O´Reilly (IX. B). Sean  nás reprezentoval aj na krajskom kole v Prešove.

            Pytagoriáda je medzi žiakmi obľúbenejšia, do jej riešenia sa zapája aj viac žiakov. A ako to dopadlo?  V kategórii šiestakov zvíťazil Richard Malast  zo VI. A a v ostatných ročníkoch sa úspešnými riešiteľmi stali Jakub Hermel (III. A), Sofia Malastová (III. B), Karin Kollárová (IV. A), Samuel Barnovský (V. B) a Marek Šlosár (VIII. A).

            Tešíme sa z výsledkov týchto našich žiakov a ďakujeme aj ostatným, ktorí sa zapojili. Stačí im ešte krôčik k tomu, aby nabudúce boli úspešnejší.

             

            Autor: Mgr. Ľubomíra Koštialová

        • Deň ľudovej rozprávky
          • Deň ľudovej rozprávky

          • Pavol Dobšinský sa popri práci evanjelického kňaza a gymnaziálneho učiteľa celý svoj život zaoberal spisovaním, vydávaním a komentovaním rozprávok. Pri príležitosti narodenia tohto svetoznámeho zberateľa (16.03.1828) sme v našich triedach pripravili „Deň ľudovej rozprávky.“ Žiaci v tento deň nepotrebovali učebnice slovenského jazyka a matematiky. Formou rôznych aktivít sa dozvedeli, aké typy rozprávok poznáme. Oboznámili sa s ďalšími svetoznámymi zberateľmi ľudových rozprávok, ako sú Hans Christian Andersen alebo bratia Grimmovci. Súťažili v hádaní názvov ľudových rozprávok, vypĺňaní tajničiek a v skladaní puzzle. Veríme, že aj takýmto spôsobom sme ukázali deťom, aké pekné sú ľudové rozprávky a vzbudili sme u nich záujem o čítanie.

            Autor: triedne učiteľky 3.A, 3.B

            Fotoalbum: Deň ľudovej rozprávky

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • Hviezdoslavov Kubín je najstarším a vrcholným podujatím v umeleckom prednese poézie a prózy. Tohtoročný 65. ročník sa určite nadlho zapíše do pamäti našej Jasmíny Michaely Potočkovej z 9.A, ktorá v okresnom kole spomedzi 13 súťažiacich vo svojej kategórii zaujala porotu najviac. Tá nešetrila slovami chvály nielen na recitátorkin rečnícky prejav, ale aj jej presvedčivé precítenie rozprávky Sedmokráska od H. CH. Andersena. Veríme, že Jasmína sa v máji nestratí ani medzi svojimi rovesníkmi v krajskom kole, ktoré sa uskutoční v prešovskom Divadle Jonáša Záborského.

            Autor: Mgr. Dagmar Džubáková

            Fotoalbum: Hviezdoslavov Kubín (zdroj: Ľubovnianske osvetové stredisko)