• Stolnotenisový turnaj

          • Pred jarnými prázdninami sa konal v škole turnaj o titul Majstra školy v stolnom tenise. Žiaci 5. až 9. ročníka, pre ktorých bol turnaj určený, sa prihlásili vo vyššom počte, preto boli rozdelení do 4 kategórií - 2 dievčenské a 2 chlapčenské. Všetci bojovali s veľkou chuťou, zápalom a nasadením a svojim súperom nedarovali naozaj ani loptičku.

            Výsledky:

            Mladšie žiačky:

            1. miesto: Zoja Čarnotová (6.B)

            2. miesto: Terézia Ondrejičková (6.B)

            Mladší žiaci:

            1. miesto: Maxim Dulák (6.B)

            2. miesto: Peter Chlebák (6.B)

            Staršie žiačky:

            1. miesto: Veronika Jachmanová (7.A)

            2. miesto: Sára Budzáková (9.B)

            Starší žiaci:

            1. miesto: Patrik Dzedzina (9.A)

            2. miesto: Gerard Reľovský (8.B)

            Starší žiaci a žiačky našu školu reprezentovali aj na okresnej súťaži. Tá je však organizovaná pre štvorčlenné družstvá, preto boli do tímov zaradení ďalší šikovní stolní tenisti zo školy. Okresná súťaž privítala družstvá chlapcov a dievčat v športovej hale. Chlapci zápolili v pondelok (11. marca) a dievčatá v piatok (15. marca). Naše družstvá predviedli výborné športové výkony, bojovného ducha a ukázali aj skvelý príklad tímovej spolupráce.

            Pri záverečnom vyhlasovaní výsledkov sa dievčatá tešili z bronzového 3. miesta, chlapci obsadili 4. priečku. Srdečne blahoželáme!

            Za úspešnú reprezentáciu školy ďakujeme Sofii Malastovej (8.B), Sáre Budzákovej (9.B), Emme Fábryovej (7.A), Veronike Jachmanovej (7.A), Patrikovi Dzedzinovi (9.A), Gerardovi Reľovskému (8.B), Emanuelovi Sivuľkovi (8.B) a Dávidovi Plavnickému (9.A).

            Autorky: Mgr. Juliana Dlugošová, PaedDr. Stanislava Ištoková

            Fotoalbum: Stolnotenisový turnaj

        • Chemická olympiáda
          • Chemická olympiáda

          • Dňa 14. marca 2024 sa v našej škole konalo okresné kolo chemickej olympiády.

            Nás reprezentovali žiačky 9.B triedy - Nicole Tančáková a Miriama Pčolková. Dievčatá zvládli teoretické aj praktické úlohy veľmi úspešne - Nicole získala výborné 3. miesto. Miriama sa stala úspešnou riešiteľkou.

            Za úspešnú reprezentáciu školy dievčatám ďakujeme!

            Autor: Mgr. Juliana Dlugošová

            Fotoalbum: Chemická olympiáda

          • Objavujeme svet IT a grafického dizajnu

          • V rámci spolupráce so združením “Aj TY v IT” sme usporiadali v našej škole workshop zameraný na grafický dizajn a kreatívne vyjadrovanie v digitálnom priestore. Žiačky 7. a 8. ročníka mali jedinečnú príležitosť osvojiť si pod vedením skúsenej lektorky základy práce s Canvou - nástrojom, ktorý otvára dvere do sveta vizuálnej komunikácie.

            Dievčatá získali praktické skúsenosti a naučili sa, ako im môže technológia Canva pomôcť pri vytváraní pútavých dizajnov, posilniť ich tvorivosť a prezentáciu nápadov.

            Workshop bol nielen o získavaní nových zručností, ale aj o inšpirácii a motivácii dievčat, aby sa nebáli vstúpiť do sveta IT a objavovať v ňom nové možnosti.

            Tešíme sa na ďalšie podujatia, ktoré pomôžu formovať budúce generácie žien v technológiách.

            Autor: Ing. Helena Dufalová

            Fotoalbum: Canva

          • English breakfast

          • Jednou z preberaných tém na hodinách anglického jazyka v 6. ročníku sú tradičné anglické raňajky. Aj v tomto školskom roku si šiestaci pripravili čaj s mliekom a chutné toasty s jedinečnou britskou nátierkou Marmite, vyrobenou z kvasnicového extraktu.

            Fotoalbum: English breakfast

          • Kraslice

          • 6. marca si žiaci 7.A triedy spestrili výtvarnú a triednickú hodinu vlastnoručným zdobením kraslíc. Naučili sa, ako veľkonočné vajíčko očistiť, pripraviť na výzdobu a podľa vlastnej fantázie vymaľovať. Najviac sa im páčilo zdobenie voskom, ktorého výsledkom bol jeden zo symbolov Veľkej noci - bahniatko. Originálne kraslice potešili každého a siedmaci zistili, aká dôležitá pri ich výrobe je trpezlivosť.

            Za ochotu a pomoc ďakujeme pani Darine Dziak, ktorá s láskou a oduševnením odovzdala našim žiakom svoje skúsenosti .

            Autor: Mgr. Mária Grešová

          • Návšteva Slovenskej sporiteľne

          • V rámci hodiny občianskej náuky sme sa prvý marcový týždeň vybrali s deviatakmi na exkurziu do Slovenskej sporiteľne. Naším cieľom bolo oboznámiť sa so službami, ktoré ponúka najväčšia banka svojim klientom, s efektívnym nastavením plánu sporenia a jeho výhodami i rizikami.

            Finančný poradca nás informoval o rôznych možnostiach investovania peňazí a oboznámil nás s rôznymi druhmi úverov a funkciami platobnej karty. Poradil nám, ako máme spravovať svoje financie, aby sme sa vyhli podvodom a nelegálnym praktikám.

            Ďakujeme pracovníkom Slovenskej sporiteľne za ochotu podeliť sa so skúsenosťami a znalosťami, ktoré nám pomôžu v našom budúcom živote.

            Autor: Ing. Helena Dufalová

        • Onedlho bude testovanie T9
          • Onedlho bude testovanie T9

          • 20. marec 2024 (streda) je riadny termín celoslovenského testovania žiakov 9. ročníka v predmetoch matematikaslovenský jazyk a literatúra

            Prečítajte si  základné informácie a všetko ostatné, čo vás o testovaní zaujíma, nájdete TU

            Deviatačkám a a deviatakom držíme palce!

          • Kvíz na Levočskej

          • Popoludnie 20. februára si vybrané skupiny žiakov 7. - 9. ročníka spríjemnili zábavno-súťažným kvízom, ktorý preveril ich vedomosti v okruhoch Hádanky, Slávne mená, Historické okienko a Slovensko. Celá súťaž sa niesla v priateľskej atmosfére a napätie, kto vyhrá, pretrvalo až do konca. Rozdiely v celkovom hodnotení boli minimálne, no víťazom sa mohol stať iba jeden tím. Na prvom mieste sa umiestnili „Kobry“ z 9.A len o jediný bod pred „Rýchlymi šípmi“ z 8.B. Tretie skončili „Martuškine dobroty“ zo 7.A.

            Oceneným blahoželáme a už teraz sa tešíme na ďalší kvíz.

            Autor: Mgr. Ján Kavuľa

            Fotoalbum: Kvíz na Levočskej

          • Tvorivo na hodinách pracovného vyučovania

          • Na hodinách pracovného vyučovania zaujala žiakov 4. ročníka téma Moja domácnosť. Ich úlohou bolo vytvoriť z použitého materiálu 3D návrh izby. V triede vládla tvorivá pracovná atmosféra. Papierové škatuľky, vrchnáčiky z PET fliaš a plastové viečka sa pod ich šikovnými rukami zmenili na skrine, komody, postele, lampy a iný nábytok, ktorý potom vkusne nainštalovali do krabíc od topánok. Práce sa im krásne vydarili, veď posúďte sami!

            Autor: Mgr. Anna Rabíková

            Fotoalbum: Pracovné vyučovanie

        • Šaliansky Maťko
          • Šaliansky Maťko

          • 21. februára 2024 sa v Centre voľného času v Starej Ľubovni konalo okresné kolo recitačnej súťaže slovenských povestí - Šaliansky Maťko. Našu školu reprezentovali traja šikovní a nádejní mladí recitátori. Pred porotou odznelo veľa krásnych slovenských povestí, v ktorých nechýbalo napätie, posolstvo, emócia ani umelecký zážitok. Barbora Šomská z 5.B, ktorá nás reprezentovala v II. kategórii, získala čestné uznanie. V III. kategórii sa našim žiakom prednes vydaril a domov si odniesli hneď dve ceny. Na 2. mieste sa umiestnil žiak 7.B Maxim Jozef Pisarčík a na 3. mieste skončila šiestačka Evička Čandíková.

            Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme veľa recitačných úspechov!

            Autorky: Bc. Martina Jeleňová, Mgr. Daniela Kleinová

            Fotogaléria: Šaliansky Maťko

          • Návšteva Ľubovnianskeho hradu

          • V utorok 13. februára sa žiaci 7. ročníka vybrali na návštevu Ľubovnianskeho hradu. Hrad v Starej Ľubovni patrí k dominantám mesta, ktoré samo o sebe dýcha históriou a skvelým spôsobom reflektuje život od stredoveku až po súčasnosť. Dievčatá a chlapci počas celého dopoludnia prechádzali v sprievode pracovníkov múzea historické priestory a expozície venované jednotlivým obdobiam, kedy hrad vlastnili významné šľachtické rody LubomirskýchZamoyských.

            Nakoľko siedmakov je vyšší počet, rozdelení boli do dvoch skupín. Prvá navštívila najprv skanzen (múzeum ľudovej architektúry), kde si okrem obhliadky tradičných drevených domov mohli všetci vlastnoručne vyskúšať aj drotárske techniky. Druhá začala svoju cestu preskúmavaním hradu a návštevou dostupných expozícií. Boli to napríklad korunovačné klenoty, expozícia venovaná kráľovskej svadbe a mnoho ďalších. Po absolvovaní jednotlivých stanovíšť sa skupiny vymenili.

            Žiakom sa návšteva hradu páčila, odniesli si z nej veľa nových poznatkov a upevnili to, čo sa dozvedeli už skôr na hodinách dejepisu.

            autor: Mgr. Ján Kavuľa

            Fotogaléria: Návšteva Ľubovnianskeho hradu

          • Valentínska pošta

          • Keby žil Andrej Sládkovič, možno by niekomu pomohol so skladaním zaľúbených veršov alebo by pridal ďalšie verše k už aj tak najdlhšej básni o láske na svete, ktorú napísal v roku 1844. Keďže nič z toho sa nepremenilo na skutočnosť, rozhodil sme sa vytvoriť vyznania lásky  sami.

            Deň sv. Valentína bol v našej škole obohatený o poštu pre zaľúbených. Žiaci prišli ráno vyobliekaní podľa toho, akú farbu si ich trieda vytočila na elektronickom kolese šťastia. Koordinátorka ŽŠR spolu s jej predsedníčkou Miriam Pčolkovou počas vyučovania roztriedili to, čo sa skrývalo v krabici s lístočkami, pohľadnicami a kresbami. Kým ôsmaci a deviataci roznášali valentínsku poštu a mladším žiakom aj niečo sladké, ostatní si čas prestávok krátili fotením triednych kolektívov. 

            Autor: Mgr. Nadežda Drobňáková, koordinátorka ŽŠR 

            Fotoalbum: Valentínska pošta

          • Deň bezpečného internetu

          • V digitálnom svete, kde sa každodenné aktivity čoraz viac presúvajú do online sveta, je nevyhnutné sústavne zdôrazňovať význam internetovej bezpečnosti, aby sme sa nestali obeťami podvodov, scamov a hoaxov.

            Aj v našej škole sme si pripomenuli Deň pre bezpečnejší internet prípravou aktivít, ktoré hravou formou vedu  deti k zodpovednému a bezpečnému správaniu sa na internete.

            Mladší žiaci sa popasovali so vzdelávacími aktivitami projektu Ovce.sk, žiaci 2. stupňa  zažili dobrodružstvo v Interlande. Je to unikátna online hra, pri ktorej si osvojili zručnosti dôležité pre bezpečnosť na internete a digitálne občianstvo. Postupne prekonávali prekážky, aké im kládla Hora ostražitosti, Rieka reality, Veža pokladov a Kráľovstvo láskavosti.

            Autor: Ing. Helena Dufalová

            Fotoalbum: Deň bezpečného internetu

          • Všetkovedko

          • Dňa 28. novembra 2023 sa s úlohami z matematiky, slovenčiny, prvouky, prírodovedy a vlastivedy popasovali deti v celoslovenskej súťaži Všetkovedko. Je to kamarát všetkých zvedavých detí, ktorých je v našej škole každoročne niekoľko. Usilovne riešia úlohy a snažia sa získať titul najmúdrejšieho medzi najbystrejšími. V tomto školskom roku prvýkrát o titul Všetkovedko zabojovali aj naši najmladší - prváci. Začiatkom februára sa konečne dočkali vyhodnotenia a ich úsilie bolo odmenené.

             

            Medzi 30% najmúdrejších žiakov sa zaradili a titul Všetkovedko získali:

            1.A - Veronika Pribišová, Patrik Valigurský

            1.B - Matúš Simon, Šarlota Dlugošová, Miroslav Choma

            3.B - Michal Sklenár

            4.A - Olívia Žilová

             

            Titul Všetkovedkov učeň si vybojovali:

            1.A - Tatiana Blažovská

            1.B - Teo Damián Maslík, Ema Lukačovská

            3.A - Anna Chomová, Mateo Oravec

            3.B - Peter Ščerbák, Filip Barnovský, Michal Tirpák, Rudolf Smrek, Ema Šlampiaková

            4.A - Tímea Vojteková, Viktória Alena Korubová, Tereza Šebová

            4.B - Damiana Fiľaková

             

            Všetkým srdečne blahoželáme!

            Autor : Mgr. Miriam Hnatkovičová

          • Valentínska ľadová show

          • V stredu 14. februára 2024 sa v PEM aréne konala pre žiakov základných škôl zo Starej Ľubovne Valentínska show na ľade. Jej organizátorom bolo naše mesto v spolupráci s centrom voľného času. Súťažiaci si zmerali sily v ôsmich disciplínach. Zažili veľa zábavy, smiechu a prezentovali sa výbornou spoluprácou. Po bojovných športových výkonoch obsadili pekné 3. miesto.

            Školu reprezentovali: Soňa Čandíková, Timea Polanská, Katarína Vorobeľová, Martin Tkáčik, Leo Vasilik a Daniel Vorobeľ.

            Autor článku: Mgr. Adam Vorobeľ

            Fotoalbum: Valentínska ľadová show

          • Z denníka kráľovnej Valentínskeho plesu

          • 15:00

            Posledné skúšanie programu pred premiérou, dolaďovanie detailov a..... pánečku, veď sa to blíži!

            16:00

            Poúčanie chalanov o etikete obliekania: „Kravatu si uviaž poriadne! Žiadna vesta = žiadna kravata! Horný gombík rozopnúť! (No nič, aspoňže dievčatá sú dokonalé 😊)

            17:00

            Na „vyobliekané“ lavičky v telocvični si začali sadať prví hostia. To bolo znamenie, aby sme striasli zo seba zvyšky nervozity, nasadili si hollywoodske úsmevy a pustili sa do tanca. Na svoje si prišiel každý - milovníci tanečného umenia, folklóru, spevu, ba aj úsmevnej Popolušky.

            18:00

            Týždne skúšania, nacvičovania a je to za nami. Každý odchádzal z telocvične  s dobrou náladou, nevynímajúc deviatakov, ktorí sa už nemuseli utekať prezliekať, hľadať mikrofóny a tŕpnuť pred publikom.

            21:30

            Po nekonečnom zvŕtaní sa na „tanečnom parkete,“ rozdaní bohatej tomboly, vyhlásení kráľovnej Miriam a kráľa Davida sa nekompromisne rozsvietili svetlá. Rýchlosťou blesku sme urobili poriadok a plní neopísateľných zážitkov sme sa pobrali domov.

            Autor textu: Miriama Pčolková, 9.B

            Fotoalbum z Valentínskeho plesu 2024Valentínsky ples 2024

            Odkazy na videá:

            Slávnostné otvorenie

            Spoločenské tance

            Moderný tanec

            Ľudové piesne a tance

            Tanečná scénka

            Gitarové vystúpenie

            Popoluška

            Celý hlavný program v jednom videu

            Zábava

          • Olympiáda finančnej gramotnosti

          • Dňa 07.02.2024 sa na Obchodnej akadémii v Starej Ľubovni konal 3. ročník regionálnej Olympiády finančnej gramotnosti. Za našu školu súťažilo 4-členné družstvo. Tvorili ho žiaci ôsmeho a deviateho ročníka - Sofia Malastová, Jakub Kober, Miriama Pčolková a Timotej Sýkora. Ukázali, že ani v anglickom jazyku im otázky financií nie sú cudzie. Obsadili krásne 2. miesto, ku ktorému im srdečne blahoželáme.

            Autor: PaedDr. Jana Laskovská

          • Lienky z ŠKD na farme

          • 7. februára navštívili žiaci z ŠKD zvieraciu farmu v Starej Ľubovni. Pán Olšavský ich oboznámil s prácou na nej, so životom a starostlivosťou o kravičky, sliepky, ovce, husi, kačky a prasiatka. Veľkým zážitkom pre deti bola jazda na koni a kŕmenie zvierat. Náročnou cestou na farmu a späť ich sprevádzala mestská polícia. Do ŠKD sa vrátili deti síce unavené, ale obohatené o množstvo zážitkov.

            Autor: vychovávateľky ŠKD

            Fotoalbum: Lienky z ŠKD na farme