• Letné prázdniny

          • Milí žiaci, prajeme Vám pekné prázdniny, veľa slniečka, oddychu

            a krásnych zážitkov. Dovidenia v septembri!

        • Školské florbalové súťaže
          • Školské florbalové súťaže

          • Po dvojročnej pauze spôsobenej pandémiou Covid-19 sa ku koncu školského roka rozbehli aj niektoré športové súťaže, medzi inými aj florbal starších žiakov a žiačok základných škôl. 

            Okresné kolá sa odohrali v mestskej športovej hale. Chlapci po výborných výkonoch v základnej skupine postúpili do finálovej skupiny okresnej časti súťaže. V semifinále nastúpili proti rovesníkom z Novej Ľubovne, ktorým vo vyrovnanom stretnutí podľahli 2:4. Zahrali si tak zápas o konečné 3. miesto, v ktorom zdolali žiakov zo ZŠ Komenského výsledkom 6:3 a do školskej zbierky pridali ďalšiu cennú trofej.

            Dievčatá v okresnom kole nenašli premožiteľky. Postupne zvíťazili nad žiačkami zo ZŠ Jakubany (2:0), ZŠ Plavnica (2:1) a remizovali s dievčatami zo ZŠ sv. Cyrila a Metóda (1:1). Obhájili 1. miesto a postúpili do krajského kola. To sa už po niekoľkýkrát uskutočnilo v športovej hale na ZŠ Sibírskej v Prešove. V skupine B najprv remizovali s neskorším víťazom krajských majstrovstiev a dokonca aj Majstrovstiev Slovenska - Vranovom nad Topľou (2:2), následne vyhrali s Lendakom (1:0). Aj vo vyrovnanom semifinále proti Svitu naše dievčatá vyhrávali, no kvôli nepríjemnému zraneniu prišli o jednu zo svojich kľúčových hráčok v obrane a súperky otočili zápas vo svoj prospech (1:2). To znamenalo, že sa naše reprezentantky neprebojovali do najlepšej štvorky Prešovského kraja a nezahrali si tentokrát o medaily. Za predvedené výkony sa však vôbec nemusia hanbiť a za zmienku stojí aj fakt, že s neskoršími majsterkami Slovenska z Vranova ako jediné na Slovensku neprehrali.

            Žiakom aj žiačkam ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

            Školu reprezentovali:  Markus Kozub (7.B), Dávid Tomko, Martin Pjura, Roland Matfiak (všetci 8.A), Dávid Lang, Tobias Dulák, Noel Brajerčík, Martin Dic, Samuel Barnovský, Jakub Golec (všetci 8.B), Richard Lang, Lukáš Matfiak a Samuel Barnovský (všetci 9.A), Timea Polanská, Soňa Čandíková, Alexandra Kantorová (všetky 7.B), Melánia Matviaková (8.A), Dorota Landorová, Ema Hudáková, Eliška Urbaňaková, Liliana Vanická (všetky 8.B), Andrea Hnátová, Júlia Hnátová a Karin Vasiliková (všetky 9.A).

            Autor: Mgr. Róbert Boško

            Fotogaléria: Školské florbalové súťaže

        • Slovenčina inak
          • Slovenčina inak

          • Počas školského roka sa toho na hodinách slovenského jazyka a literatúry udeje neúrekom. Chvíle vážne, napäté, striedajú úsmevné i zábavné. V posledných dňoch  školského vyučovania si piataci svoje získané vedomosti zo slovenského jazyka i literatúry preverili v medzitriednom súťažno-zábavnom meraní síl pod spoločným názvom Duel. Jeho súčasti - Duel, Čo ja viem, Pexeso, Pantomíma a Poskladaj - overili nielen rýchlosť, správnosť či presnosť odpovedí, ale aj pocit spolupatričnosti, kamarátstvo, vytrvalosť a zmysel pre humor. V každej časti súťažili vybraní zástupcovia triedy (vždy iní) a spolužiaci vytvárali tú pravú, aj búrlivú, súťažnú atmosféru. Víťazstvo?  V podobe dobrej nálady, úsmevu a príjemne stráveného času si v srdiečku odnášali všetci zúčastnení.

            Nuž, ako vidieť, slovenčina, to nie je len pravopis, diktáty, stres, ale aj zábava, úsmevy, pohoda a dobrá nálada!

            Tešíme sa na podobné zážitky i v budúcom školskom roku!

            Autor: PaedDr. Stanislava Ištoková

            Fotoalbum: Slovenčina inak

        • Záložka do knihy spája triedy
          • Záložka do knihy spája triedy

          • V minulom školskom roku sa žiaci niektorých tried zapojili do československého projektu Záložka do knihy spája školy. Zaujal hlavne mladších žiakov, ktorí si podobnú aktivitu vyskúšali znova, ale s kamarátmi v rámci svojej školy. Pod názvom Záložka do knihy spája triedy si takto záložky vzájomne pre seba vyrábali a vymenili žiaci 5.A a 5.B triedy.

            Žiaci vyrábali záložky ľubovoľnou technikou. Inšpirovali sa návštevami knižnice, školskej čitárne, rozmanitými čitateľskými aktivitami či svojimi obľúbenými knihami. Záložky mali rozmanité tvary aj rôzne rozmery a žiaci ich vyrábali na vyučovacích hodinách slovenského jazyka, literatúry a výtvarnej výchovy. Výmena prebehla počas netradičnej spoločnej súťažno-zábavnej hodiny slovenského jazyka pod názvom Duel.

            Aktivita pomohla hravou formou získať žiakov pre čítanie. Posilnila ich dobrý vzťah ku knihám, motivovala k rozvíjaniu čitateľských záujmov, podporila osobné talenty, tvorivosť a určite prispela aj utužovaniu kamarátstva atriednych kolektívov.

            Autor: PaedDr. Stanislava Ištoková

        • Stonožkové čítanie
          • Stonožkové čítanie

          • Aj v tomto školskom roku boli žiaci 2. – 4. ročníka zapojení do Stonožkového čítania. Naozaj sa vyplatilo chodiť každý mesiac do knižnice po nové knihy. Teší nás to o to viac, že naši žiaci obsadili v rámci mestských škôl štyri popredné miesta.

            1. miesto: 2.A - 261 prečítaných kníh

            2. miesto: 4.A - 232 prečítaných kníh

            3. miesto: 2.B - 139 prečítaných kníh

            4. miesto: 3.B - 138 prečítaných kníh

            1. miestoZlatú stonožku získala Olívia Žilová z 2.A, ktorá v čase od 4. novembra 2021 do 4. júna 2022 prečítala 80 kníh.

            Ocenené triedne kolektívy získali aj hodnotné knižné odmeny.

            Čitateľom srdečne blahoželáme!

            Autor: Mgr. Anna Rabíková

            Fotoalbum: Stonožkové čítanie

        • Zber vrchnáčikov SABI
          • Zber vrchnáčikov SABI

          • Recykluj a vyhraj je názov súťaže v zbere hliníkových viečok z výrobkov SABI, do ktorej sme sa aj v tomto školskom roku zapojili. Okrem toho, že si žiaci pochutia na zdravých maškrtách, učia sa aj separovať. Spomedzi škôl z celého Slovenska sme vo svojej kategórii získali pekné dvanáste miesto.

            Najúspešnejší zberači:

            1. miesto: Vivien Zdeneková z 5.A triedy -  8 468 viečok

            2. miesto: Samuel Barnovský z 8.B triedy -  4 400 viečok

            3. miesto: Gerard Reľovský zo 6.B triedy  - 4 059 viečok

            Viac ako 1 000 viečok nazbieralo 17 žiakov.

            Všetci dostali pekné ceny, na kúpu ktorých prispela aj Rada rodičov. Ďakujeme a tešíme sa na nasledujúci školský rok.

            Dobrú chuť!

            Autorky články: Mgr. Miriam Hnatkovičová, Mgr. Mária Grešová

        • Rozlúčka s deviatakmi
          • Rozlúčka s deviatakmi

          • Ďalší školský rok ubehol ako voda a my sme sa dnes v obradnej sieni Mestského úradu v Starej Ľubovni opäť raz lúčili s našimi deviatakmi. Krásne piesne v podaní žiackeho speváckeho zboru pod vedením Mgr. Veroniky Boďovej či dojímavé slová vďaky z úst Niny Sčensnej spríjemnili popoludnie všetkým pozvaným zamestnancom školy. Naši absolventi si z rúk triedneho učiteľa Mgr. Adama Vorobeľa prevzali pamätný prívesok a zapísali sa do pamätnej knihy. Úspešným reprezentantom školy v športových alebo vedomostných súťažiach odovzdal riaditeľ školy RNDr. Peter Höger knižnú odmenu.

            Deviatakom prajeme veľa úspechov v ďalšom štúdiu aj osobnom živote.

            Autor: Mgr. Róbert Boško

            Fotografie z rozlúčky si môžete pozrieť v nasledujúcej fotogalérii: Rozlúčka s deviatakmi.

        • Prednes poézie a prózy v nemeckom jazyku
          • Prednes poézie a prózy v nemeckom jazyku

          • 24. júna 2022 sa v Kežmarku stretli víťazi obvodných a regionálnych kôl v prednese poézie a prózy v nemeckom jazyku. Súčasťou osláv Sviatku kultúry a vzájomnosti je aj táto súťaž, ktorá sa každoročne organizuje pre všetky školy patriace do siete národnostných menšín. Súťažilo sa v ZŠ Grundschule Hradné námestie v troch kategóriách. Po úspešných prvenstvách v obvodnom aj regionálnom kole si Branislav Široký a Kornélia Hajduková zmerali sily v recitácii s najúspešnejšími súťažiacimi z celého Slovenska.

            Branislav Široký sa v kategórii 8. - 9. ročník (próza) umiestnil na 1. mieste a

            Kornélia Hajduková v kategórii 8. – 9. ročník (poézia) obsadila 2. miesto.

            Obidvom súťažiacim blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.


            Autor: PaedDr. Mária Tirpáková

            Fotoalbum: Prednes poézie a prózy v NJ

        • Výlet do Bojníc
          • Výlet do Bojníc

          • Po dvoch rokoch bez školských výletov sa ôsmaci spolu s triednymi učiteľmi rozhodli, že tentokrát vycestujú ďalej. Spoločne si za cieľ návštevy vybrali Bojnický zámok a ZOONa doplnenie voľných miest v autobuse oslovili siedmakov, z ktorých sa až štrnásti ochotne pridali. Cesta autobusom bola síce dlhá, ale aj vďaka dobrej nálade ubehla rýchlo. Počasie bolo výborné, takže žiaci si svoj koncoročný výlet mohli užit naplno. Domov sa vrátili až večer, ale s dobrými pocitmi, množstvom fotiek a suvenírov.

            Autor: Mgr. Róbert Boško

            Fotoalbum: Výlet do Bojníc

        • Piataci v kontaktnej ZOO
          • Piataci v kontaktnej ZOO

          • Žiaci 5.A a 5.B si po náročnom „skúškovom“ týždni v piatok 24. júna radi oddýchli od kníh a učenia na školskom výlete v kontaktnej ZOO v Liptovskom Mikuláši. Ide o jedinečnú ZOO, kde návštevníci majú možnosť zoznámiť sa so svetom zvierat úplne zblízka a zažiť priamy kontakt s nimi.

            Stretnutie so zvieratkami otvorila sokoliarska šou v malom amfiteátri. Sovy, jastraby a iné dravce prelietavali nad hlavami prítomných naozaj nízko, dotyk pierok či dokonca pristátie dravca na Riškovej hlave (nešťastie chránenej šiltovkou), bol ozajstným zážitkom. Po predstavení poverená sprievodkyňa odviedla žiakov k výbehom zvierat. Keďže v mnohých prípadoch boli naozaj blízko šeliem (napríklad len niekoľko desiatok centimetrov od medveďov či levov), museli dodržať prísne bezpečnostné  pravidlá. Niektorých zvierat sa mohli dotknúť, pohladiť, zobrať na ruky – sova, kozičky, zajkovia, papagáje... Pri iných len pokojne stáť, sledovať kŕmenie, počúvať zaujímavosti či klásť otázky. Nechýbala ani okružná jazda vláčikom, hľadanie cesty v zrkadlovom bludisku, opakovanie geografie pri miniatúrach svetových stavieb a zábava pri ďalších atrakciách.

            Čas ubiehal akosi rýchlejšie ako v škole, a aj keď sa mnohým ešte nechcelo, museli sa s touto zaujímavou ZOO rozlúčiť. Ale na krásne, netradičné zážitky budú určite všetci dlho spomínať.

            Autor: PaedDr. Stanislava Ištoková

            Fotoalbum: Piataci v kontaktnej ZOO

        • Prírodovedec
          • Prírodovedec

          • V školskom roku 2021/2022 sa na pôde školy realizovala súťaž Prírodovedec školy a Prírodovedec ročníka. Zapojilo sa 59 žiakov druhého stupňa. Súťaž prebehla v 5 kolách z predmetov biológia, chémia, informatika, fyzika a matematika.

             

            Prvé miesto a titul Prírodovedec ročníka za jednotlivé ročníky získali:

            5. ročník: Lilien Čižmárová (5.B)

            7. ročník: Veronika Zamišková (7.A)

            8. ročník: Dorota Landorová (8.B)

            9. ročník: Michaela Kovalčík (9.A)

             

            Titul Prírodovedec školy si vybojovala Dorota Landorová, ktorá získala 480 z 500 možných bodov.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a víťazom prajeme veľa úspechov a výhier v nasledujúcom školskom roku.

            Autor: Mgr. Juliana Kaňová

            Fotoalbum: Prírodovedec

        • Výlet do Spišskej Novej Vsi
          • Výlet do Spišskej Novej Vsi

          • Dňa 14. júna 2022 sa žiaci 1. stupňa našej školy zúčastnili školského výletu v Spišskej Novej Vsi. Cesta autobusom im ubehla rýchlo. V centre mesta navštívili Spišské divadlo a strávili príjemnú hodinku spolu s „Jankom Hraškom“ a jeho kamarátmi. Po predstavení na nich čakali zvieratká v zoologickej záhrade. Štvrtáci sa najviac tešili na kapybaru močiarnu a kozu peruánsku, ktorú aj kŕmili. Po sladkom občerstvení a zakúpení pekných suvenírov sa s plnými plecniakmi zážitkov vydali na cestu späť.

            Po návrate do Starej Ľubovne už na deti netrpezlivo čakali rodičia. 

            Autor: PaedDr. Mária Tirpáková

            Fotoalbum: Výlet do SNV

        • Picture dictionary in English (eTwinning)
          • Picture dictionary in English (eTwinning)

          • Žiaci 2.B pod vedením triednej učiteľky sa v tomto školskom roku zapojili do medzinárodného projektu eTwinning pod názvom Picture dictionary in English. Partnermi v ňom boli školy z Talianska, Španielska, Turecka a Chorvátska.

            "Najskôr sme vytvorili prezentáciu o našej krajine. Potom sme si našli z talianskej školy v meste Livorno kamarátov, s ktorými sme si vymenili pohľadnice. V máji sme zhotovili obrázkový slovník na rôzne témy v jazykoch našich partnerov. Spolu sme vyhľadávali slovíčka a vpisovali ich do slovníka. Zisťovali sme rozmanitosť, ale aj podobnosť niektorých jazykov. Spoznali sme vlajky partnerských krajín a „putovali“ po Európe."

            Práca na projekte bola pre žiakov nielen zaujímavá a poučná, ale aj príjemným spestrením hodín anglického jazyka.

            Autor: Mgr. Ľudmila Majkutová

            Fotoalbum: Picture dictionary

          • Maksík

          • V tomto školskom roku sa uskutočnil už 13. ročník celoslovenskej matematickej súťaže Maksík. Ani tentoraz v nej nechýbali naši žiaci 2. - 4. ročníka, ktorí v silnej konkurencii 13 364 súťažiacich dosiahli pekné úspechy. V piatich kolách mohli získať body nielen za správne odpovede, ale aj za označenie úloh, ktorých riešením si boli istí. Prémiové body si pripísali aj za obrázok k úlohám.

             

            Medzi 35% najúspešnejších riešiteľov sa zaradili a titul Najmúdrejší Maksáčik získali:

            Olívia Žilová z 2.A, Leo Štefančík z 3.A a Matúš Repka z 3.B.

             

            Titul Múdry Maksáčik si odniesli:

            Patrik Dzubriak, Alexander Budzák a Jakub Roman z 2.A, 

            Tomáš Jankura z 3.A, 

            Alena Blažovská, Barbora Kičurová, Marko Barnovský, Ján Valigurský, Mathias Sumilas a Sára Kaletová z 3.B, 

            Alexandra Korubová, Beata Dziaková, Alexandra Virostková, Eva Čandíková, Matúš Muskolay a Mathias Lang zo 4.A, 

            Sebastián Smoleň, Maxim Dulák, Zoja Čarnotová a Eliška Šipošová zo 4.B.

             

            Všetci súťažiaci získali diplom, ceruzku a tí najúspešnejší aj pekné ceny.

            Všetkým blahoželáme a tešíme sa na ďalší ročník.

            Autor: Mgr. Miriam Hnatkovičová

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          • Pobyt v škole v prírode zanecháva v každom účastníkovi hlboké zážitky, nové životné skúsenosti a trvácnejšie priateľské vzťahy. Žiaci 4.A a 4.B triedy sa jej zúčastnili v Lesnici v dňoch od 30.05. do 03.06.2022. Boli ubytovaní v 3 a 4 lôžkových izbách s vlastným sociálnym zariadením. Výbornú domácu stravu z 3*** hotela Chata Pieniny mali zabezpečenú 5 – krát denne spolu s pitným režimom.

            Uskutočnili sme aj prírodovedno-vlastivednú vychádzku. Autobusom sme sa odviezli do Červeného Kláštora, kde sme navštívili Kláštorné múzeum a po zaujímavej prehliadke sme sa vydali pešo popri rieke Dunajec 8,5 km späť do Lesnice. Posledný deň pobytu sme sa po chutnom obede vrátili autobusom domov do Starej Ľubovne.

            Cieľom realizácie Školy v prírode bolo, aby žiaci nadobudli nové poznatky formou zážitkového učenia, boli spokojní a zvládli odlúčenie od rodičov. Pochvala patrí všetkým žiakom, zvládli to úplne skvelo.

            Autor: PaedDr. Mária Tirpáková

            Fotoalbum: Škola v prírode

        • Prerušenie činnosti ŠKD
          • Prerušenie činnosti ŠKD

          • Riaditeľ školy oznamuje, že dňa 15. 06. 2022 (streda) nebude v prevádzke školský klub detí z prevádzkových dôvodov. 

            Ranný školský klub, dopoludňajšia činnosť v škole a vydávanie obedov budú v tento deň zabezpečené.

            Riadna činnosť ŠKD bude pokračovať od 16. 06. 2022.

            Ďakujeme za porozumenie.