• Valentínska pošta

          • Keby žil Andrej Sládkovič, možno by niekomu pomohol so skladaním zaľúbených veršov alebo by pridal ďalšie verše k už aj tak najdlhšej básni o láske na svete, ktorú napísal v roku 1844. Keďže nič z toho sa nepremenilo na skutočnosť, rozhodil sme sa vytvoriť vyznania lásky  sami.

            Deň sv. Valentína bol v našej škole obohatený o poštu pre zaľúbených. Žiaci prišli ráno vyobliekaní podľa toho, akú farbu si ich trieda vytočila na elektronickom kolese šťastia. Koordinátorka ŽŠR spolu s jej predsedníčkou Miriam Pčolkovou počas vyučovania roztriedili to, čo sa skrývalo v krabici s lístočkami, pohľadnicami a kresbami. Kým ôsmaci a deviataci roznášali valentínsku poštu a mladším žiakom aj niečo sladké, ostatní si čas prestávok krátili fotením triednych kolektívov. 

            Autor: Mgr. Nadežda Drobňáková, koordinátorka ŽŠR 

            Fotoalbum: Valentínska pošta

          • Deň bezpečného internetu

          • V digitálnom svete, kde sa každodenné aktivity čoraz viac presúvajú do online sveta, je nevyhnutné sústavne zdôrazňovať význam internetovej bezpečnosti, aby sme sa nestali obeťami podvodov, scamov a hoaxov.

            Aj v našej škole sme si pripomenuli Deň pre bezpečnejší internet prípravou aktivít, ktoré hravou formou vedu  deti k zodpovednému a bezpečnému správaniu sa na internete.

            Mladší žiaci sa popasovali so vzdelávacími aktivitami projektu Ovce.sk, žiaci 2. stupňa  zažili dobrodružstvo v Interlande. Je to unikátna online hra, pri ktorej si osvojili zručnosti dôležité pre bezpečnosť na internete a digitálne občianstvo. Postupne prekonávali prekážky, aké im kládla Hora ostražitosti, Rieka reality, Veža pokladov a Kráľovstvo láskavosti.

            Autor: Ing. Helena Dufalová

            Fotoalbum: Deň bezpečného internetu

          • Všetkovedko

          • Dňa 28. novembra 2023 sa s úlohami z matematiky, slovenčiny, prvouky, prírodovedy a vlastivedy popasovali deti v celoslovenskej súťaži Všetkovedko. Je to kamarát všetkých zvedavých detí, ktorých je v našej škole každoročne niekoľko. Usilovne riešia úlohy a snažia sa získať titul najmúdrejšieho medzi najbystrejšími. V tomto školskom roku prvýkrát o titul Všetkovedko zabojovali aj naši najmladší - prváci. Začiatkom februára sa konečne dočkali vyhodnotenia a ich úsilie bolo odmenené.

             

            Medzi 30% najmúdrejších žiakov sa zaradili a titul Všetkovedko získali:

            1.A - Veronika Pribišová, Patrik Valigurský

            1.B - Matúš Simon, Šarlota Dlugošová, Miroslav Choma

            3.B - Michal Sklenár

            4.A - Olívia Žilová

             

            Titul Všetkovedkov učeň si vybojovali:

            1.A - Tatiana Blažovská

            1.B - Teo Damián Maslík, Ema Lukačovská

            3.A - Anna Chomová, Mateo Oravec

            3.B - Peter Ščerbák, Filip Barnovský, Michal Tirpák, Rudolf Smrek, Ema Šlampiaková

            4.A - Tímea Vojteková, Viktória Alena Korubová, Tereza Šebová

            4.B - Damiana Fiľaková

             

            Všetkým srdečne blahoželáme!

            Autor : Mgr. Miriam Hnatkovičová

          • Valentínska ľadová show

          • V stredu 14. februára 2024 sa v PEM aréne konala pre žiakov základných škôl zo Starej Ľubovne Valentínska show na ľade. Jej organizátorom bolo naše mesto v spolupráci s centrom voľného času. Súťažiaci si zmerali sily v ôsmich disciplínach. Zažili veľa zábavy, smiechu a prezentovali sa výbornou spoluprácou. Po bojovných športových výkonoch obsadili pekné 3. miesto.

            Školu reprezentovali: Soňa Čandíková, Timea Polanská, Katarína Vorobeľová, Martin Tkáčik, Leo Vasilik a Daniel Vorobeľ.

            Autor článku: Mgr. Adam Vorobeľ

            Fotoalbum: Valentínska ľadová show

          • Z denníka kráľovnej Valentínskeho plesu

          • 15:00

            Posledné skúšanie programu pred premiérou, dolaďovanie detailov a..... pánečku, veď sa to blíži!

            16:00

            Poúčanie chalanov o etikete obliekania: „Kravatu si uviaž poriadne! Žiadna vesta = žiadna kravata! Horný gombík rozopnúť! (No nič, aspoňže dievčatá sú dokonalé 😊)

            17:00

            Na „vyobliekané“ lavičky v telocvični si začali sadať prví hostia. To bolo znamenie, aby sme striasli zo seba zvyšky nervozity, nasadili si hollywoodske úsmevy a pustili sa do tanca. Na svoje si prišiel každý - milovníci tanečného umenia, folklóru, spevu, ba aj úsmevnej Popolušky.

            18:00

            Týždne skúšania, nacvičovania a je to za nami. Každý odchádzal z telocvične  s dobrou náladou, nevynímajúc deviatakov, ktorí sa už nemuseli utekať prezliekať, hľadať mikrofóny a tŕpnuť pred publikom.

            21:30

            Po nekonečnom zvŕtaní sa na „tanečnom parkete,“ rozdaní bohatej tomboly, vyhlásení kráľovnej Miriam a kráľa Davida sa nekompromisne rozsvietili svetlá. Rýchlosťou blesku sme urobili poriadok a plní neopísateľných zážitkov sme sa pobrali domov.

            Autor textu: Miriama Pčolková, 9.B

            Fotoalbum z Valentínskeho plesu 2024Valentínsky ples 2024

            Odkazy na videá:

            Slávnostné otvorenie

            Spoločenské tance

            Moderný tanec

            Ľudové piesne a tance

            Tanečná scénka

            Gitarové vystúpenie

            Popoluška

            Celý hlavný program v jednom videu

            Zábava

          • Olympiáda finančnej gramotnosti

          • Dňa 07.02.2024 sa na Obchodnej akadémii v Starej Ľubovni konal 3. ročník regionálnej Olympiády finančnej gramotnosti. Za našu školu súťažilo 4-členné družstvo. Tvorili ho žiaci ôsmeho a deviateho ročníka - Sofia Malastová, Jakub Kober, Miriama Pčolková a Timotej Sýkora. Ukázali, že ani v anglickom jazyku im otázky financií nie sú cudzie. Obsadili krásne 2. miesto, ku ktorému im srdečne blahoželáme.

            Autor: PaedDr. Jana Laskovská

          • Lienky z ŠKD na farme

          • 7. februára navštívili žiaci z ŠKD zvieraciu farmu v Starej Ľubovni. Pán Olšavský ich oboznámil s prácou na nej, so životom a starostlivosťou o kravičky, sliepky, ovce, husi, kačky a prasiatka. Veľkým zážitkom pre deti bola jazda na koni a kŕmenie zvierat. Náročnou cestou na farmu a späť ich sprevádzala mestská polícia. Do ŠKD sa vrátili deti síce unavené, ale obohatené o množstvo zážitkov.

            Autor: vychovávateľky ŠKD

            Fotoalbum: Lienky z ŠKD na farme

          • Módny týždeň

          • Aktivitu navrhli žiaci 9.A triedy. Zapojili sa všetky triedy od prvého až po deviaty ročník. Každý deň v týždni od 29. januára do 2. februára sa triedne kolektívy obliekali podľa  plánu, ktorý zostavili členovia Žiackej školskej rady:

            Pondelok - Pyžamá; Utorok - Mafiáni, agenti; Streda - Retro; Štvrtok - Rozprávkové postavy; Piatok - Dovolenka

            Módny týždeň" sa stretol s úspechom, obliekali sa nielen žiaci, ale aj vyučujúci a bol príjemným spestrením všedného školského týždňa.

            Autor: Mgr. Drobňáková Nadežda, koordinátorka ŽŠR

            Fotoalbum: Módny týždeň

          • Lienky Anulienky z ŠKD na snehu

          • Radosť zo snehu a pohybu prežívali lienky Anulienky z ŠKD počas sánkovačky na zasneženom kopci. Na svahu sa to hmýrilo deťmi, ktoré si užívali kĺzanie, šmýkanie, gúľanie, váľanie a skákanie. Mráz im síce vyštípal líčka, ale chôdza hore kopcom s výhľadom na mesto Stará Ľubovňa ich zahriala. Do ŠKD sa deti vrátili unavené, ale šťastné z vydareného dňa. Už teraz sa s pani vychovávateľkami tešia na ďalšiu super sánkovačku.

            Autor: vychovávateľky ŠKD

            Fotoalbum: Sánkovačka

          • Kúzelný karneval

          • Karneval nechýbal ani na našej základnej škole! Telocvičňu nám zaplnili víly, klauni, princezné, superhrdinovia, bosorky a množstvo ďalších kreatívnych masiek. Prežili spolu veľa zábavy, tanca a smiechu.

            O program sa postaral kúzelník zo Srandy Bandy.

            Autor: Mgr. Juliana Dlugošová

            Fotogaléria: Karneval

          • Korčuľovanie v PEM aréne

          • Hurá, ideme sa korčuľovať!“ ozývalo sa chodbami školy. Žiaci 2., 3. a 4. ročníka majú možnosť raz do mesiaca vymeniť školské prezuvky za nabrúsené korčule. Skúsenejší si rozvíjajú už osvojené zručnosti, ostatní sa zoznamujú s prvými pohybmi na ľade a v celej PEM aréne znie detský smiech. Ktovie, či raz z našich dievčat a chlapcov nevyrastú majstri v korčuľovaní.

            Autor: Mgr. Barbora Štupáková

            Fotoalbum: Korčuľovanie v PEM aréne

          • Zápis prvákov do knižnice

          • V januári privítala Ľubovnianska knižnica s otvorenou náručou našich prvákov a pasovala  ich za svojich nových čitateľov. Pani knihovníčka previedla žiakov všetkými oddeleniami a informovala ich kde a ako sa vyhľadávajú knihy. V krátkom divadielku trpaslíci Čistko, Boss, Detektív a krásna víla porozprávali deťom, ako sa má s knihami zaobchádzať a čo s nimi robiť nesmú. Po príjemne strávenom čase v knižnici každý odchádzal nielen s čitateľským preukazom, ale aj s knihou pod pazuchou a úsmevom na tvári späť do školy.

            Autor: triedne učiteľky 1. ročníka

            Fotoalbum: Prváci v knižnici

          • Lyžiarsky výcvik

          • V dňoch 15. - 19. januára absolvovali žiaci ôsmeho ročníka lyžiarsky kurz vo Vyšných Ružbachoch. Počas týždňa sa aktívne zapájali do jednotlivých cvičení výcviku, čím nadobudli lepšiu technickú a fyzickú zdatnosť v tomto zimnom športe. Obzvlášť potešil pokrok u žiakov, ktorí stáli na lyžiach prvýkrát a koncom kurzu úspešne zvládli základnú techniku jazdy na svahu a vleku. V predposledný deň pobytu všetci žiaci úspešne absolvovali záverečné preteky. Počasie našim žiakom prialo, a preto jeden deň absolvovali vychádzku do prírody. Nechýbal zábavný program, vďaka ktorému žiaci prehĺbili svoje vzájomné vzťahy.

            Autor: Mgr. Adam Vorobeľ

            Fotoalbum: Lyžiarsky výcvik

          • Šťastné a veselé Vianoce

          •  

             

            Šťastné a pokojné prežitie vianočných sviatkov,

            nech je pre Vás nasledujúci rok

            rokom radosti, šťastia a úspechov!

             

            RNDr. Peter Höger

            a kolektív zamestnancov školy

          • Adventné zdobenie

          • Prichádza sviatočný čas, na ktorý sa dlho teší každý z nás. Čaro vianočnej atmosféry mohli pocítiť aj naši druháci a tretiaci. Tí sa začiatkom decembra zúčastnili na tvorivých dielňach v mestskej knižnici. Vytvorili krásne ozdoby, ktorými skrášlili vianočný stromček na tomto mieste plnom kníh. Žiakov pri ich výrobe sprevádzala ilustrátorka Hedviga Gutierrez. Dozvedeli sa od nej rôzne zaujímavosti o spôsobe ilustrovania kníh.

            Autor: Mgr. Barbora Štupáková

            Fotoalbum: Adventné zdobenie

        • MICRO:TOUR AJ U NÁS
          • MICRO:TOUR AJ U NÁS

          • Micro:bity prvýkrát zavítali aj do našej školy. Micro:bit je malé elektronické zariadenie - mini počítač. Používa sa na vytváranie rôznych projektov a interaktívnych hračiek. Prostredníctvom rádiovej antény vie komunikovať s ďalšími micro:bitmi.

            Na podujatí sa zúčastnili žiaci šiesteho a siedmeho ročníka. Vytvorili 4 skupiny a s lektormi prechádzali jednotlivými miestnosťami, kde postupne riešili 16 úloh.

            V 1. miestnosti sa zoznámili s micro:bitom, tlačidlami, akcelerometrom a kolíkmi. V 2. miestnosti sa učili programovať pomocou blokov a čítať program. V poslednej miestnosti si vyskúšali ovládanie micro:bitu pomocou pomaranča alebo lyžičky.

            Na záver ako malú odmenu dostali materiál na zostavenie svietiacej pohľadnice.

            Atmosféra bola skvelá, žiaci sa navzájom podporovali v digitálnych zručnostiach a snažili sa ponúknuté počítačové technológie využívať tvorivo a tímovo.

            Ďakujeme projektu ENTER a tešíme sa na ďalšie aktivity!

            Autor: Ing. Helena Dufalová

            Fotoalbum: Micro:bity

          • Sme štedrejší

          • Blížiace sa Vianoce sú plné nielen starých, ale aj novodobých tradícií. Jednou z nich je aj chystanie krabíc od topánok pre seniorov. Naši žiaci vkladajú do nich niečo chutné, praktické či zábavné. Niektorí pribalili do nich aj kúsok svojho srdiečka v podobe vianočných pozdravov. V tomto roku sa nám podarilo nachystať 51 škatúľ, ktoré poputujú do domova dôchodcov alebo k osamelým starým ľuďom.

            Ďakujeme!

            Autor: Mgr. Miriam Hnatkovičová